Navaľnyj čelí novým obvineniam, jeho nadácia údajne nabádala ľudí k nezákonnému konaniu

Správy Svet

11.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ruské úrady vzniesli nové obvinenia voči uväznenému lídrovi tamojšej opozície Alexejovi Navaľnému. Tento krok predstavuje ďalší zásah proti najväčšiemu kritikovi prezidenta Vladimira Putina a jeho tímu pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v Rusku, ktoré sú naplánované na 19. septembra.

Hrozí mu trojročný trest

Ruský vyšetrovací výbor v stredu uviedol, že Navaľného obvinil zo založenia mimovládnej organizácie, ktorá porušuje ľudské práva, pričom za toto konanie hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Úrady tvrdia, že Navaľného protikorupčná nadácia založená pred desiatimi rokmi, ktorá odvtedy zverejnila desiatky príspevkov odhaľujúcich údajnú korupciu vysokých vládnych predstaviteľov, nabádala Rusov „k nezákonnému konaniu“ tým, že ich v januári pozývala k účasti na nepovolených protestoch.

Putin si chce upevniť moc

Navaľného vo februári odsúdili na 2,5 roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia z roku 2014. Vtedy mu dali za vinu spreneveru, ktorá však bola podľa Navaľného vyfabrikovaná. Opozičného lídra zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po minuloročnej otrave nervovoparalytickou látkou. Podľa Navaľného za útokom stál Kremeľ, no ruské úrady to odmietajú.

Podľa Navaľného spojencov sú najnovšie kroky nasmerované k tomu, aby jeho spolupracovníci nemohli kandidovať vo voľbách a prezident Putin si mohol na ďalšie roky upevniť svoju moc.

Viac k témam: kauza Navaľnyj, obvinenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Navaľnyj čelí novým obvineniam, jeho nadácia údajne nabádala ľudí k nezákonnému konaniu © SITA Všetky práva vyhradené.