Navaľný sa opäť postavil pred súd, mal uraziť vojnového veterána

Správy Svet

5.2.2021 (Webnoviny.sk) – Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj sa v piatok už druhý raz v tomto týždni postavil pred súd. Tentoraz čelí obvineniam z urážky vojnového veterána. V utorok poslal Navaľného iný moskovský súd do väzenia na dva roky a osem mesiacov.

Kauza sa týka televízneho šotu vyzývajúceho na účasť v referende o ústavných reformách, ktoré vlani prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožnilo uchádzať sa o znovuzvolenie aj po skončení súčasného mandátu v roku 2024.

Kritizoval video

Podľa obžaloby Navaľnyj na adresu osôb vystupujúcich vo videu použil výrazy ako „skorumpované bábky“, „ľudia bez svedomia“ a „zradcovia“. Tým údajne urazil „česť a dôstojnosť“ vojnového veterána, ktorý bol medzi účastníkmi nahrávky. Navaľnyj proces odmietol ako spolitizovaný.

Moskovský súd v utorok zmenil podmienečný trest Navaľného, ktorý dostal za spreneveru, na nepodmienečný a poslal ho do väzenia na dva roky a osem mesiacov. Navaľného, ktorý je najznámejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, zadržali 17. januára po jeho návrate z Nemecka.

Perverzný rozsudok

V krajine sa liečil päť mesiacov z následkov otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Z útoku obviňuje Kremeľ, čo ruské úrady odmietajú. Podľa prokuratúry pobytom v Nemecku porušil pravidlá podmienečného odsúdenia za spreneveru.

Zadržanie opozičného aktivistu vyvolalo vlnu protestov, ktorá sa v posledných týždňoch prehnala celým Ruskom.

Odsúdenie si vyslúžilo ostré reakcie aj zo zahraničia. Rada Európy uviedla, že rozsudok „poprel všetku dôveryhodnosť“ a britský minister zahraničia Dominic Raab vyhlásil, že je „perverzný“. Na okamžité prepustenie opozičného politika vyzvali okrem iných USA, Francúzsko a Nemecko.

Viac k témam: súd, urážka, vojnoví veteráni
Zdroj: Webnoviny.sk – Navaľný sa opäť postavil pred súd, mal uraziť vojnového veterána © SITA Všetky práva vyhradené.