NATO chce dať vnútorné rozpory bokom, sústredí sa na bezpečnostné výzvy z Ruska a Číny (foto)

Správy Svet

14.6.2021 (Webnoviny.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) chce dať vnútorné rozpory bokom a sústrediť sa na bezpečnostné výzvy v podobe Ruska a Číny. Pred začiatkom pondelkového summitu lídrov aliancie v Bruseli sa tak vyjadril jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Nová kapitola

Stretnutie lídrov NATO sa podľa neho koná „v kľúčovej chvíli pre našu alianciu a dnes otvoríme novú kapitolu v našom transatlantickom vzťahu“.

Pondelkový summit NATO je prvý, na ktorom sa zúčastní americký prezident Joe Biden. Ako pripomína agentúra AP, štyri roky vlády jeho predchodcu Donalda Trumpa priniesli aliancii nejednotu a mnoho spojencov teraz dúfa, že sa im podarí zabezpečiť od Bidena prísľub, že s nimi Spojené štáty budú stáť v čase konfliktu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Summit NATO v Bruseli (fotografie)

Vzostup Číny

Stoltenberg tiež uviedol, že lídri chcú potvrdiť dvojaký prístup NATO k Rusku, ktorý zahŕňa vojenské odstrašovanie, ako je rozmiestnenie spojeneckých vojsk v pobaltských krajinách a Poľsku, a dialóg. Aliancia by tiež podľa neho mala prijať tvrdší prístup k Pekingu.

„Nevstupujeme do novej studenej vojny a Čína nie je náš protivník, ani nepriateľ. Ale spoločne ako aliancia musíme riešiť výzvy, ktoré pre našu bezpečnosť predstavuje vzostup Číny,“ povedal.

Viac k témam: Čína, medzinárodné vzťahy, NATO, summit
Zdroj: Webnoviny.sk – NATO chce dať vnútorné rozpory bokom, sústredí sa na bezpečnostné výzvy z Ruska a Číny (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.