Násilné a rasistické trestné činy dosiahli v Nemecku rekordnú úroveň, vývoj je znepokojujúci

Správy Svet

4.5.2021 (Webnoviny.sk) – Násilné a rasistické trestné činy sú v Nemecku na vzostupe. Vyplýva to z oficiálnych štatistík politicky motivovaných zločinov z minulého roka, ktoré v utorok predstavil nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Krajne pravicová kriminalita napríklad dosiahla najvyššiu úroveň od začiatku vedenia štatistík v roku 2001, informuje spravodajský portál DW.

Nebezpečný trend

Minister vyjadril obavy nad narastajúcim trendom politicky motivovaných trestných činov, ktoré vlani stúpli o 8,5 percenta v porovnaní s rokom 2019. Údaje sú podľa Seehofera veľmi „znepokojujúce“, pretože predstavujú nebezpečný trend, hoci tvoria iba asi percento zo všetkých trestných činov.

Vlani v Nemecku zaznamenali 23 064 incidentov motivovaných krajne pravicovým extrémizmom, čo je v porovnaní s rokom 2019 o 5,7 percenta viac a najviac od roku 2001, keď polícia začala viesť štatistiku politicky motivovaných činov.

Väčšinu násilných trestných činov klasifikovaných ako politicky motivované spáchali krajne pravicoví extrémisti. „Nárast násilných trestných činov o 18,8 percenta na celkovo 3 365 incidentov je obzvlášť zlý,“ skonštatoval Seehofer s tým, že to ukazuje, že najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť v Nemecku predstavuje krajne pravicový extrémizmus.

Nenávistné prejavy a propaganda

Krajne pravicoví extrémistickí páchatelia tiež stáli za väčšinou, 65 percentami, trestných činov klasifikovaných ako „zločiny prejavu“, kam patria nenávistné prejavy a propaganda. Antisemitské prejavy zaznamenali nárast o 15,7 percenta, pričom väčšina incidentov sa podľa ministra vnútra odohrala v online prostredí. „Antisemitská nenávisť je základnou súčasťou pravicovo-extrémistickej ideológie. Tento vývoj v Nemecku nie je len znepokojujúci, ale v kontexte našej histórie aj hlboko zahanbujúci,“ povedal.

Na vzostupe je však podľa Seehofera aj kriminalita zo strany extrémnej ľavice. Použitie násilia v tejto oblasti napríklad stúplo o 45 percent. Minister poukázal na vysokú mieru „konfrontačných zločinov“, ktoré podľa neho často páchajú ľavicoví extrémisti.

Viac k témam: krajná pravica, násilie, rasizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Násilné a rasistické trestné činy dosiahli v Nemecku rekordnú úroveň, vývoj je znepokojujúci © SITA Všetky práva vyhradené.