Namiesto Ruska bude v Rade OSN pre ľudské práva Česko

Správy Svet

10.5.2022 (Webnoviny.sk) – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) zvolilo Česko do jej Rady pre ľudské práva. V nej nahradí Rusko, ktoré v nej suspendovali pre obvinenia z porušovania ľudských práv ruskými silami na Ukrajine.

Zo 193 členov Valného zhromaždenia odovzdalo hlasy 180 a z nich vyjadrilo podporu 157 štátov. Dvadsaťtri sa zdržalo. Česko bolo jediným uchádzačom o kreslo v 47-člennej rade, ktoré prináležalo krajine z východnej Európy.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rezolúciu o suspendovaní Ruska, ktorú iniciovali Spojené štáty, Valné zhromaždenie schválilo 7. apríla. Po tom, čo Valné zhromaždenie suspendovalo Rusko, jeho zástupca veľvyslanca Gennadij Kuzmin povedal členom OSN, že Rusko pred hlasovaním z Rady pre ľudské práva vystúpilo. Hovorca Rady Rolando Gomez uviedol, že vystúpením sa Rusko vyhlo zbaveniu štatútu pozorovateľa.

Od začiatku invázie na Ukrajinu, ktorú spustilo 24. februára, Rusko prišlo o svoje miesto vo viacerých orgánoch OSN vrátane výkonných rád Organizácie Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien a Detského fondu OSN (UNICEF), Výboru pre mimovládne organizácie i Stáleho fóra pre otázky pôvodného obyvateľstva. Jeho členstvo suspendovali aj vo Svetovej organizácii cestovného ruchu.

Viac k témam: Detský fond OSN, Porušovanie ľudských práv, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Namiesto Ruska bude v Rade OSN pre ľudské práva Česko © SITA Všetky práva vyhradené.