NAKA obvinila zamestnankyne úradu práce v Pezinku, podieľať sa mali na podvodnom vyplácaní prvej pomoci

Slovensko Správy

9.12.2021 (Webnoviny.sk) – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v stredu 8. decembra zamestnankyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Pezinok z obzvlášť závažného zločinu subvenčného podvodu, spáchaného spolupáchateľstvom.

Obvinenie súvisí s podvodom pri vyplácaní pandemickej pomoci. Ako v tlačovej správe informoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan, obvinené Z. Č., K. O., S. B. a Ľ. K. zadržali dňa 7. decembra. Hrozí im väzenie na 10 až 15 rokov.

Spracovali žiadosti aj na nefunkčné firmy

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal vo štvrtok 9. decembra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na vzatie do väzby na dve obvinené Z. Č. a K. O. z dôvodu útekovej, kolúznej a preventívnej väzby, pričom ďalšie obvinené S. B. a Ľ. K. budú stíhané na slobode. O väzbe bude vo štvrtok rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Obvinené ako zamestnankyne úradu práce po vzájomnej spoločnej dohode a dohode aj s ďalšími doposiaľ neustálenými osobami ako členovia organizovanej skupiny od 9. marca 2021 do 21. júla 2021 v 37 prípadoch v rámci projektu Prvá pomoc spracovali žiadosti a platobné poukazy na rôzne podozrivé aj nefunkčné obchodné spoločnosti.

Vyplatili vysoké finančné príspevky

Úrad práce následne neoprávnene vyplatil vysoké finančné príspevky na úhradu časti mzdových nákladov zamestnávateľa na vopred určené bankové účty.

Odtiaľ ich ďalší nestotožnení členovia v rámci deľby úloh bez ekonomického dôvodu previedli v rovnaký deň na rôzne ďalšie bankové účty v Slovenskej republike ako aj v zahraničí, alebo ich vybrali z bankomatu. Podľa polície tak úradu práce v Pezinku vznikla škoda 13,7 milióna eur.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Obvinenie, Podvod, Prvá pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – NAKA obvinila zamestnankyne úradu práce v Pezinku, podieľať sa mali na podvodnom vyplácaní prvej pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.