Najvyššie nároky by sme mali najskôr uplatňovať na sebe, reagovala Čaputová na Kollárovo odvolávanie

Slovensko Správy

8.7.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová považuje odvolávanie predsedu parlamentu Borisa Kollára z funkcie z hodnotového hľadiska za zaujímavú skúsenosť a výsledok hlasovania rešpektuje.

„Je veľmi dôležité, aby sme tie najvyššie štandardy a nároky uplatňovali predovšetkým na sebe, ak sme ich žiadali od našich predchodcov alebo od ľudí, ktorí boli v politike na inom politickom spektre. Je dôležité, aby všetci verejní činitelia budovali dôveru verejnosti, preto sa treba pozerať dopredu, akým spôsobom sa budeme rozhodovať pri iných hodnotových križovatkách,“ povedala prezidentka Čaputová počas návštevy Trnavy.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v utorok počas prvého rokovacieho dňa deviatej schôdze neodvolali Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentu pre kauzu jeho diplomovej práce. Za jeho odvolanie totiž hlasovalo len päť poslancov, pričom na tento účel je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu všetkých členov zákonodarného orgánu, teda minimálne 76.

Viac o téme: Kollárova diplomová práca

Na tajnom hlasovaní sa nezúčastnili poslanci koaličných strán Za ľudí a Sloboda a Solidarita (SaS) ani skupina nezaradených poslancov okolo podpredsedu NR SR a lídra vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia Petra Pellegriniho. Kollár po hlasovaní uviedol, že ho mrzí, že jeho odvolávanie z funkcie bolo miestami „veľmi emotívne“.

Viac k témam: Kollárova diplomová práca, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyššie nároky by sme mali najskôr uplatňovať na sebe, reagovala Čaputová na Kollárovo odvolávanie © SITA Všetky práva vyhradené.