Najvyšší súd bude rozhodovať o sudkyni a ďalších obvinených, ktorí po akcii Búrka zostali na slobode

Slovensko Správy

17.3.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd (NS) bude vo štvrtok 19. marca rozhodovať o obvinených, ktorých Špecializovaný trestný súd po policajnej akcii Búrka nevzal do väzby.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, súd bude rozhodovať konkrétne o Zuzane M., Miriam R. a Ladislavovi M.

„Čo sa týka ostatných obvinených, o tých bude senát Najvyššieho súdu rozhodovať na neverejnom zasadnutí, ktorého termín zatiaľ nie je určený,“ povedala Važanová.

Traja sudcovia ostali na slobode

Špecializovaný trestný súd vzal v sobotu 14. marca do väzby sudcov Moniku J., Denisu C., Eugena P., Richarda M. a advokáta Miroslava M. Všetci budú stíhaní väzobne pre možné ovplyvňovanie svedkov a Miroslav M., Eugen P. a Richard M. aj pre možné pokračovanie v trestnej činnosti.

Sudkyňu Zuzanu M. a ďalších dvoch obvinených – Miriam R. a Ladislava M. súd ponechal na slobode. Prokurátor aj obvinení vzatí do väzby podali proti rozhodnutiu sťažnosti.

Akcia Búrka

NAKA zasahovala v stredu 11. marca na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia následne na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými bolo 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby.

Tí v súčasnosti čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti.

Základom celého prípadu podozrivej skupiny sudcov bola komunikácia Mariana K. cez aplikáciu Threema. Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynulo, že obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami a snažil sa údajne ovplyvňovať rôzne súdne konania vo svoj prospech. Marian K. je rovnako v prípade obvinený.

Viac k témam: Kočner komunikácia Threema, súdnictvo, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd bude rozhodovať o sudkyni a ďalších obvinených, ktorí po akcii Búrka zostali na slobode © SITA Všetky práva vyhradené.