Naď si uctil obete vpádu vojsk Varšavskej zmluvy. Ešte horšiu realitu prežíva Ukrajina, tvrdí (video+foto)

Slovensko Správy

19.8.2022 (Webnoviny.sk) – Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) si v piatok na Šafárikovom námestí v Bratislave uctil obete vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalej Československej republiky.

Pietna spomienka pri príležitosti 54. výročia tejto tragickej historickej udalosti sa na mieste uskutočnila aj za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov SR. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Zomreli stovky ľudí

„Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy pošliapala akékoľvek snahy o liberalizáciu a demokratizáciu socialistického režimu. Nezabúdajme však, že dnes takú, ešte horšiu, realitu prežívajú naši ukrajinskí priatelia bojujúci proti ruskej vojenskej agresii. Aj tam okupanti ničia obyčajným ľuďom sny a nádeje na lepšiu budúcnosť – presne tak ako pred vyše polstoročím v Československu,“ uviedol v príhovore šéf rezortu obrany, ktorý tiež povedal, že v dôsledku okupácie zahynuli najmenej štyri stovky Čechov a Slovákov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Medzi nimi aj trojica mladých ľudí, ktorí prišli o život počas paľby sovietskych vojakov práve pri budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. „Uctime si preto ich pamiatku, ktorá nám má pripomínať, aké dôležité je pre udržanie demokratických hodnôt postaviť sa neslobode, nespravodlivosti a útlaku,“ uzavrel minister Naď.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Pietna spomienka na obete okupácie z augusta 1968 (fotografie)

Odsun vojsk trval 16 mesiacov

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa začal v noci z 20. na 21. augusta 1968 ako operácia pod krycím názvom Dunaj. Ráno, 21. augusta 1968, 5 minút pred druhou hodinou sa ozvalo prehlásenie Predsedníctva ústredného výboru Komunistickej strany Československa, ktoré informovalo obyvateľstvo o invázií vojsk Varšavskej zmluvy.

„Okrem vojakov Sovietskeho zväzu sa nej zúčastnili aj vojenské jednotky Maďarska, Bulharska, Poľska a Nemeckej demokratickej republiky. Cieľom vojenskej intervencie sovietskych vojsk bola normalizácia pomerov a zastavenie demokratizácie spoločnosti. Už prvé dni okupácie si vyžiadali desiatky obetí a stovky zranených občanov, ktorí rôznymi spôsobmi protestovali proti postupu okupačných vojsk. Okupácia pretrvala až do roku 1991. Odsun sovietskych vojsk trval 16 mesiacov,“ dodal rezort obrany.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Okupácia Československa, rusko-ukrajinský konflikt, Varšavská zmluva
Zdroj: Webnoviny.sk – Naď si uctil obete vpádu vojsk Varšavskej zmluvy. Ešte horšiu realitu prežíva Ukrajina, tvrdí (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.