Na zoznam hľadaných osôb zaradili ruské úrady aj člena zoskupenia Pussy Riot Pjotra Verzilova

Správy Svet

15.11.2021 (Webnoviny.sk) – Ruské úrady v pondelok zaradili na zoznam hľadaných osôb Pjotra Verzilova, prominentného člena aktivistického zoskupenia Pussy Riot, čím ďalej vystupňovali tlak na opozičných aktivistov a nezávislé médiá.

Verzilova, ktorý je aj vydavateľom spravodajského portálu Mediazona, spolu s týmto médiom a jeho šéfredaktorom Sergejom Smirnovom úrady v septembri zaradili do registra zahraničných agentov.

Označenie so sebou prináša dodatočnú kontrolu zo strany vlády a má silne negatívny nádych, čo môže diskreditovať dotknuté osoby.

Zoznam hľadaných osôb

Podľa Verzilovovho zástupcu Leonida Solovjova sa meno jeho klienta dostalo na zoznam hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra z dôvodu, že úradom nenahlásil svoje kanadské občianstvo.

Vo vyjadrení pre štátnu tlačovú agentúru Tass Solovjov zdôraznil, že Verzilovi za tento priestupok nehrozí trest odňatia slobody a v prípade odsúdenia mu môžu nariadiť zaplatenie pokuty alebo verejno-prospešné práce.

Rusom, ktorí nenahlásia svoje druhé občianstvo, od roku 2014 hrozí pokuta do výšky 200-tisíc ruských rubľov (RUB) alebo až 400 hodín verejno-prospešných prác.

Razie u reportérov

Ruská vláda v posledných mesiacoch označila početné nezávislé médiá a novinárov za „zahraničných agentov“ a vykonala razie v domovoch niekoľkých významných reportérov.

Vydavateľa jedného média, ktoré zverejňovalo investigatívne reportáže o údajnej korupcii a zneužívaní moci zo strany najvyšších ruských predstaviteľov a oligarchov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi, postavili mimo zákon ako „nežiaducu“ organizáciu.

Ukončujú svoju činnosť

Dve ďalšie spravodajské médiá zase ukončili činnosť po tom, čo ich úrady obvinili z napojenia na „nežiaduce“ organizácie. Podobnému tlaku čelia v Rusku aj skupiny ochrancov ľudských práv, pričom najmenej dve z nich v posledných mesiacoch ukončili činnosť, aby sa vyhli ďalším represiám.

Verzilov na seba upútal celosvetovú pozornosť, keď v roku 2018 spolu s ďalšími troma aktivistkami Pussy Riot počas finále futbalových majstrovstiev sveta v Moskve vbehol na ihrisko, aby protestoval proti policajnej brutalite. Za tento čin si odsedel 15 dní vo väzení.

(1 EUR = 82,6649 RUB)

Viac k témam: Médiá, Pátranie, Pokuta, Policajná razia, Pussy riot
Zdroj: Webnoviny.sk – Na zoznam hľadaných osôb zaradili ruské úrady aj člena zoskupenia Pussy Riot Pjotra Verzilova © SITA Všetky práva vyhradené.