Na vypovedanie spolupráce s ruskou prokuratúrou je podľa Rady prokurátorov príhodná doba, postup Žilinku považuje za neadekvátny

Slovensko Správy

5.4.2022 (Webnoviny.sk) – Na ukončenie platnosti Dohody o spolupráci s prokuratúrou Ruskej federácie je príhodná doba, keďže 28. marca uplynulo ďalšie päťročné obdobie, o ktoré bola zmluva predĺžená. Na svojom zasadnutí 22. marca to skonštatovala Rada prokurátorov SR. Zároveň uviedla, že postup generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý avizoval nenaplnenie dohody o spolupráci s ruskou prokuratúrou na roky 2022 až 2023, považuje za adekvátny.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka koncom marca vyhlásil, že odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskou federáciou formálnymi gestami, akým by bolo zrušenie Dohody o spolupráci medzi Generálnou prokuratúrou SR (GP SR) a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie z 28. marca 2002.

„V aktuálnej situácii zodpovedajú vzťahy medzi generálnymi prokuratúrami SR a Ruskej federácie kritériu nevyhnutnej potrebnosti a profesionality, pričom možnosti spolupráce v zmysle dohody nie sú a ani objektívne nemôžu byť napĺňané. To však neznamená, že by dlhé roky budovaná korektná spolupráca a komunikácia mala byť znegovaná a vzájomné vzťahy aj formálne zrušené,“ uviedol Žilinka s tým, že k tejto otázke považuje za potrebné pristupovať triezvo a rozvážne, zároveň hľadiac do budúcna.

Generálny prokurátor podotkol, že dohoda, ktorá rámcovo upravuje možnosti spolupráce oboch prokuratúr, plne zodpovedá záväzkom, ktoré vyplývajú zo Zmluvy medzi Slovenskom a Ruskom o priateľských vzťahoch a spolupráci podpísanej 26. augusta 1993 v Bratislave.

Zdroj: Webnoviny.sk – Na vypovedanie spolupráce s ruskou prokuratúrou je podľa Rady prokurátorov príhodná doba, postup Žilinku považuje za neadekvátny © SITA Všetky práva vyhradené.