Na Slovensku sa vypne celoštátny COVID automat, riadiť sa budeme regionálnymi pravidlami

Slovensko Správy

12.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 12. mája, 14:38

Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. Naplnené sú už všetky kritériá pre národný limit, tzv. ručná brzda sa tak môže vypnúť. Slovensko sa preto bude od budúceho týždňa riadiť iba regionálnymi pravidlami v rámci COVID automatu.

Viac o téme: Koronavírus

Pozitivita PCR testov je na úrovni 5 %, v nemocniciach je s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň približne tisíc ľudí. Ventilovaných pacientov je aktuálne 132, čo je opäť 20 % pokles oproti predchádzajúcemu týždňu. Na pravidelnej tlačovej konferencii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

Klesá aj počet vykonaných testov

Pozitívne testovaných je priemerne 650 osôb denne, Mišík však upozornil, že klesá aj počet vykonávaných testov. „Aktuálne robíme asi 110-tisíc testov denne oproti štvrť miliónu pred tromi týždňami,“ podotkol. Nemocnice každý deň prijímajú približne 80 pacientov, intenzívne lôžka sú vyťažené na 56 %.

Vo vekovej skupine nad 70 rokov je aktuálne zaočkovaných 62 % percent populácie. Najzaočkovanejšia je kategória 70 až 80-ročných, v tejto vekovej skupine dostalo aspoň prvú dávku vakcíny 66 % ľudí. Zo skupiny nad 16 rokov je zaočkovaných 28 % populácie Slovenska.

Najviac je zaočkovaných v Bratislave

„Najväčšiu mieru zaočkovanosti podľa okresu bydliska vykazuje Bratislava,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva.

Podobnú úroveň zaočkovanosti prvou dávkou dosahujú okresy Banská Bystrica, Prešov, Zvolen, Dunajská Streda a Humenné. Naopak, najnižšiu evidujú okresy Gelnica, Kežmarok, Poltár a Svidník.

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku sa vypne celoštátny COVID automat, riadiť sa budeme regionálnymi pravidlami © SITA Všetky práva vyhradené.