Na Slovensku mierne stúpa počet pozitívnych prípadov, môžu za to zrejme dovolenky v zahraničí

Slovensko Správy

14.7.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 14. júla 14:42

Počty pozitívnych prípadov majú prvýkrát po dlhšom čase trend rastu. Ten je však zatiaľ mierny a pravdepodobne súvisí s importom prípadov zo zahraničia pri návrate z dovoleniek.

Počet hospitalizovaných pacientov však naďalej klesá, ventilovaných je už menej ako 10 ľudí. Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

Viac o téme: Koronavírus

Rast pozitívne testovaných je podľa Mišíka viditeľný aj v okolitých krajinách. Znepokojujúci je podľa neho príklad Holandska, kde v priebehu 14 dní z veľmi podobného počtu prípadov, ako evidujeme aktuálne na Slovensku, stúpli počty infikovaných na úroveň podobnú Veľkej Británii.

Dynamika šírenia je pri delte extrémne rýchla

Šéf Inštitútu zdravotných analýz upozornil, že dynamika pri šírení delta variantu koronavírusu vie byť extrémne rýchla. Nárast prípadov však treba podľa neho dať do kontextu so zaočkovanosťou. V Európskej únii je zaočkovanosť aspoň prvou dávkou na úrovni 54 % a druhou dávkou na 40 %.

V Holandsku je prvou dávkou vakcíny zaočkovaných približne 65 % obyvateľov, druhou dávkou 45 %. „Vyššia zaočkovanosť nemusí nevyhnutne zabrániť rýchlejšiemu nárastu prípadov, ale vidíme, že v týchto krajinách nerastú počty hospitalizácií,“ konštatoval Mišík.

V čakárni je 30-tisíc osôb

V čakárni na očkovanie je aktuálne približne 30-tisíc osôb. Spolu s tými, čo už majú pridelený termín na prvú dávku vakcíny, je to približne 60-tisíc ľudí. Zaočkovanosť prvou dávkou sa v jednotlivých okresoch líši, dosahuje úroveň od 25 do 58 %.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

V rámci Slovenska sú tak rozdiely mimoriadne vysoké. V najohrozenejšej populácii nad 50 rokov, ktorá tvorila v minulej vlne 90 % všetkých hospitalizácií, je aktuálne ešte asi 850-tisíc ľudí, ktorí nemajú ochranu v podobne vakcíny.

Viac k témam: cestovanie, COVID-19, delta variant koronavírusu, dovolenka, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku mierne stúpa počet pozitívnych prípadov, môžu za to zrejme dovolenky v zahraničí © SITA Všetky práva vyhradené.