Na Blízky východ vyslali torpédoborec Takanami, mal by ochrániť japonské tankery

Správy Svet

2.2.2020 (Webnoviny.sk) – Japonsko vyslalo v nedeľu na Blízky východ vojenskú loď, ktorá má zaistiť bezpečnú plavbu japonským tankerom v miestnych vodách v súvislosti s aktuálnym napätím medzi Iránom a Spojenými štátmi. Torpédoborec Takanami s približne 200 námorníkmi na palube vyplával z hlavného prístavu Jokosuka v blízkosti Tokia.

Jeho hlavnou úlohou bude zhromažďovanie spravodajských informácií v Ománskom zálive a blízkych vodách. Premiér Šinzó Abe ich označil „životne dôležitú cestu“, ktorú každoročne absolvujú tisícky japonských plavidiel. Takýmto spôsobom zabezpečia až 90 percent dodávok ropy pre krajinu, uviedol Abe.

Napätie vo vodách v okolí Arabského polostrova sa vystupňovalo, odkedy americký prezident Donald Trump ohlásil odstúpenie USA od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom a nariadil zabitie iránskeho generála pri nálete v Iraku.

Spojené štáty varovali pred hrozbami, ktoré by mohlo pre obchodné lode predstavovať súčasné napätie v oblasti Perzského zálivu. Vlani čelil Irán obvineniam zo sabotovania ropných tankerov v tejto oblasti. Teherán tieto podozrenia odmietol.

Viac k témam: japonský torpédoborec Takanami, sankcie proti Iránu
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Blízky východ vyslali torpédoborec Takanami, mal by ochrániť japonské tankery © SITA Všetky práva vyhradené.