Moskva núti Ukrajincov z okupovaných oblastí sťahovať sa do Ruska, obyvatelia čelia humanitárnej kríze

Správy Svet

16.11.2022 (Webnoviny.sk) – Rusko núti Ukrajincov z okupovaných území, aby sa presťahovali do južných oblastí Ruska, predovšetkým do Krasnodarského a Stavropoľského kraja. Informovalo o tom Centrum ukrajinského národného odporu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské sily podľa spomenutého centra vytvárajú na okupovaných územiach humanitárnu krízu premiestňovaním zdravotníckych a vzdelávacích zariadení a vyvíjaním tlaku na miestnych obyvateľov. Okrem toho Rusi uzatváraním ciest bránia miestnym obyvateľom v úteku na územia kontrolované Ukrajinou.

Všetci miestni obyvatelia, ktorí zostali, sú nútení žiť v podmienkach potravinovej a humanitárnej krízy. Zároveň Rusi zintenzívňujú represie voči civilnému obyvateľstvu,“ uviedlo centrum.

Ruské sily podľa centra masovo deportujú do Ruska aj ukrajinské deti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že podľa oficiálnych údajov ruské sily deportovali do Ruska takmer 11-tisíc ukrajinských detí, ale skutočný počet je pravdepodobne vyšší.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Deport, Humanitárna kríza, okupované územia, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Moskva núti Ukrajincov z okupovaných oblastí sťahovať sa do Ruska, obyvatelia čelia humanitárnej kríze © SITA Všetky práva vyhradené.