Ministerstvo zahraničia vylúčilo uznanie nezávislosti separatistických republík na Ukrajine, vyzvalo na rešpektovanie medzinárodného práva

Slovensko Správy

22.2.2022 (Webnoviny.sk) – Rozhodnutie Ruskej federácie uznať nezávislosť separatistických entít v podobe Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky je v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch. V tlačovej správe to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Nezávislosť separatistických entít

Konanie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať nezávislosť oboch republík je podľa rezortu diplomacie neprijateľným krokom.

„Je tiež v rozpore s princípom nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý Ruská federácia sama zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie ako Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO), tak aj Európskej únie,“ dodáva MZVEZ SR.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rezort pripomína, že Slovenská republika samozvanú nezávislosť oboch uvedených separatistických entít neuznáva. „Naša principiálna zahraničnopolitická pozícia podporuje politickú suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť nášho suseda – Ukrajiny a univerzálnu platnosť a rešpektovanie princípov medzinárodného práva,“ uzatvára ministerstvo.

„Mierová“ operácia

Putin sa v pondelok 21. februára rozhodol uznať nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia a kontrolujú ich proruskí separatisti. Kremeľ to oznámil vo vyhlásení, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC.

Putin podľa vyhlásenia povedal lídrom Francúzska a Nemecka, že má v úmysle podpísať dekrét, ktorý regióny uznáva ako nezávislé štáty.

Viac k témam: Proruskí separatisti, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo zahraničia vylúčilo uznanie nezávislosti separatistických republík na Ukrajine, vyzvalo na rešpektovanie medzinárodného práva © SITA Všetky práva vyhradené.