Ministerstvo vnútra chce dodať policajným laboratóriám nový softvér, lokalizuje a dešifruje dôkazy

Slovensko Správy

20.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na zabezpečenie forenzného softvéru a podpory pre forenzný softvér pre pracovníkov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru. Ako sa uvádza v oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie, náklady na zabezpečenie tohto vybavenia odhadujú na 406 977 eur bez DPH.

Konkrétne má niekoľko variácii softvéru slúžiť policajtom na skúmanie pamäťových médii a mobilných zariadení. Záujemcovia o dodanie forenzného softvéru môžu ministerstvu predkladať ponuky do 20. septembra.

Vyhľadávanie šifrovaných informácií

Softvér na skúmanie pamäťových médii podľa rezortu vnútra slúži na forenzné získavanie, lokalizáciu, extrakciu a analýzu digitálnych dôkazov uložených vo vnútri počítačov a mobilných zariadení, v pamätiach a vzdialených úložiskách.

„Umožňuje vyhľadávať v ťažko dostupných, poškodených, vymazaných, skrytých a šifrovaných informáciách,“ uvádza ministerstvo s tým, že softvér dokáže nájsť a identifikovať viac ako stovky artefaktov z rôznych počítačov, mobilných telefónov a tabletov a prehľadne ich usporiadať. Taktiež má byť schopný dešifrovať heslá.

Využitie na troch pracoviskách

Softvér na skúmanie mobilných zariadení je zase určený na forenzné získavanie, lokalizáciu, dešifrovanie, lámanie hesiel, extrakciu a analýzu digitálnych dôkazov uložených vo vnútri mobilných zariadení.

Softvéry má využívať Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru na pracoviskách v Bratislave, Košiciach a Slovenskej Ľupči.

Viac k témam: softvér, verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra chce dodať policajným laboratóriám nový softvér, lokalizuje a dešifruje dôkazy © SITA Všetky práva vyhradené.