Mimovládky žiadajú politikov, aby o migrácii hovorili bez mýtov a nafúknutých emócií

Slovensko Správy

25.2.2020 (Webnoviny.sk) – Mimovládne organizácie žiadajú politikov, aby sa migrácia stala témou verejnej politiky bez mýtov a nafúknutých emócií. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Ligy za ľudské práva Barbora Meššová, zodpovedať tomu má aj správne používanie pojmov a nedehumanizujúci jazyk.

Každý človek podľa nich má, bez ohľadu na farbu pleti, náboženstvo, pohlavie či krajinu pôvodu, rovnakú ľudskú dôstojnosť.

Utečenci a migranti

„Chceme poprosiť tých, ktorí majú vplyv na verejnú mienku, aby vo svojich vyjadreniach súvisiacich s migračnými témami používali len fakty overené odborníkmi a vyhýbali sa nepravdivým alebo skresleným informáciám,“ uviedlo vo svojej výzve politikom dvanásť mimovládnych organizácií.

Politikov vyzývajú aj k dôslednosti a opatrnosti pri používaní pojmov súvisiacich s migráciou. „Zamieňanie pojmov ‚utečenec‘ a ‚migrant‘ vedie k nedorozumeniam,“ podotkli organizácie.

Ďalej vysvetlili, že utečenci sú migranti, ktorých odchod z domoviny nebol dobrovoľný ani plánovaný a návrat by mohol byť nebezpečný. Dodávajú, že k ochrane utečencov sa Slovensko zaviazalo podpísaním Ženevského dohovoru OSN z roku 1951.

Zahraniční pracovníci

Mimovládky poznamenávajú, že ani pojem migrant by nemal byť „démonizovaný“, keďže každý človek sa príležitostne stáva migrantom z rôznych dôvodov.

„Desaťtisíce zahraničných pracovníkov, najmä z Ukrajiny a Srbska, platia na Slovensku odvody a dane,“ poukázali a dodali, že migranti pomáhajú preklenúť akútny nedostatok ľudských zdrojov.

Organizácie vo svojej výzve uviedli, že žiaden človek vo svojej podstate nemôže byť nelegálny, a teda pojem „nelegálny migrant” je nesprávny.

„Prekročenie hraníc bez potrebných dokladov alebo oprávnenia nie je kriminálnym trestným činom. Namiesto slova nelegálny je preto vhodnejšie používať pojem ‚neregulárni alebo nedokumentovaní migranti‘,“vysvetlili.

Viac k témam: Liga za ľudské práva, migrácia, migranti, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Mimovládky žiadajú politikov, aby o migrácii hovorili bez mýtov a nafúknutých emócií © SITA Všetky práva vyhradené.