Mikulec chce z plánu obnovy posilniť administratívne kapacity samospráv, plánuje budovať centrá zdieľaných služieb

Slovensko Správy

9.9.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra chce z plánu obnovy zefektívniť a posilniť administratívne kapacity samospráv. Na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Posilnenie chce šéf rezortu vnútra dosiahnuť prostredníctvom vybudovania centier zdieľaných služieb vo vybraných samosprávach a zvyšovaním kvalifikácie zamestnancov prostredníctvom vzdelávacej platformy. V pláne obnovy je preto zaradená aj investícia smerujúca k týmto aktivitám.

Ukázali svoju flexibilitu

„Samosprávy nám ukázali dôležitosť svojej role nielen preto, že majú lepšie predpoklady porozumieť problémom a potrebám komunít, ale ukázali nám aj svoju flexibilitu, kompetentnosť a schopnosť rýchlo reagovať vo veľmi krátkom časovom rámci na úlohy, ktoré im pridelila vláda,“ povedal Mikulec na margo pomoci samospráv pri zvládaní pandémie ochorenia COVID-19.

V súvislosti so zlepšovaním fungovania územnej samosprávy na Slovensku úzko súvisí aj projekt Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných na Slovensku. Ten je vykonávaný pod záštitou Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Radou Európy a jej Centrom expertízy pre dobrú správu vecí verejných.

Odborná príprava zamestnancov

Jeho súčasťou je aj ZMOS. Projekt obsahuje odporúčania týkajúce sa vypracovania stratégie pre posilnenie samosprávy v Slovenskej republike prostredníctvom analýzy územného a správneho členenia, rozdelenia kompetencií, auditu príslušnej legislatívy a prípravy partnerských posudkov.

Zameriava sa aj na odbornú prípravu štátnych zamestnancov a volených úradníkov s cieľom posilniť inštitucionálne vedenie na miestnej úrovni a zlepšiť poskytovanie služieb občanom.

Viac k témam: Plán obnovy, samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – Mikulec chce z plánu obnovy posilniť administratívne kapacity samospráv, plánuje budovať centrá zdieľaných služieb © SITA Všetky práva vyhradené.