Mikuláš Vareha sa dostane na slobodu, vo väzení strávil deväť rokov

Slovensko Správy

4.12.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 4. decembra, 17:00

Senát Krajského súdu v Prešove na stredajšom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora proti rozhodnutiu Okresného súdu Prešov z 28. augusta o podmienečnom prepustení odsúdeného podnikateľa Mikuláša Varehu za súčasne mu nariadenej kontroly technickými prostriedkami.

Rozhodnutie je právoplatné

Zároveň bol predsedom senátu vydaný príkaz na podmienečné prepustenie odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody. Ten si odpykáva v sabinovskom väzení.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, rozhodnutie Okresného súdu Prešov v spojení s rozhodnutím Krajského súdu v Prešove je od stredy právoplatné.

Senát Okresného súdu v Prešove vyhovel žiadosti podnikateľa Mikuláša Varehu o podmienečné prepustenie z väzenia 16. apríla tohto roka. Návrh na podmienečné prepustenie podal riaditeľ Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove.

Podľa rozsudku okresného súdu je Vareha povinný v lehote dvoch dní dostaviť sa pred probačného a mediačného úradníka podľa miesta svojho trvalého bydliska za účelom založenia zariadenia na kontrolu jeho polohy.

Má povinnosť sa zamestnať

„Ďalej bola podmienečne prepustenému odsúdenému nariadená kontrola povinností a obmedzení technickými prostriedkami, zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby a určená skúšobná doba v trvaní 6 rokov s dohľadom nad odsúdeným počas skúšobnej doby v trvaní 3 rokov,“ uviedla Petrufová.

Vareha zároveň podľa rozsudku nesmie opustiť Slovensko bez osobnej dohody s probačným a mediačným úradníkom v mieste trvalého bydliska. „Odsúdenému tiež bola uložená povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa preukázateľne uchádzať o zamestnanie,“ uviedla Petrufová.

Vareha si v sabinovskom väzení odpykával 12-ročný trest za svoje podvody. Zemplínskeho veľkopodnikateľa zdržali v roku 2011 a odsúdili ho za trestné činy skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Svojím konaním pri fiktívnych obchodoch medzi jeho firmami mal spôsobiť ujmu veľkého rozsahu za približne 57 miliónov eur.

Keďže Vareha neuhradil peňažný trest 100 tisíc eur, po odpykaní pôvodného 11-ročného trestu mal stráviť za mrežami ešte jeden ďalší rok. Pôvodný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v kauze potvrdil vo februári 2014 aj Najvyšší súd SR.

Viac k témam: prepustenie na slobodu, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Mikuláš Vareha sa dostane na slobodu, vo väzení strávil deväť rokov © SITA Všetky práva vyhradené.