Meteorológovia varujú pred vetrom, na východe Slovenska sa vyskytujú aj hmly

Slovensko Správy

19.11.2021 (Webnoviny.sk) – Meteorológovia varujú pred vetrom vo všetkých okresoch Bratislavského kraja a v okrese Trnava. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa.

Rýchlosť vetra môže ojedinele a najmä v polohách nad 400 metrov nad morom v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do 18:00. SHMÚ o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Výstraha pred vetrom na horách

Rovnako meteorologický ústav vyhlásil výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách v okrese Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

„Na horách nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 30 až 35 metrov za sekundu (110 – 125 km/h) alebo priemernú rýchlosť 20 až 24 metrov za sekundu (70 – 85 km/h),“ uviedlo SHMÚ. Takáto rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo napríklad pre pešiu turistiku alebo horolezectvo.

Hmly na východe Slovenska

SHMÚ varuje aj pred hmlami najmä na východe Slovenska. Konkrétne prvý rizikový stupeň vyhlásili vo všetkých okresoch Košického kraja a všetkých okresoch Prešovského kraja s výnimkou okresu Poprad.

Výstraha platí aj v okresoch Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. V týchto lokalitách sa môžu ojedinele vyskytnúť hmly s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. To predstavuje riziko najmä v doprave.

Viac k témam: Hmla, Meteorológia, Silný vietor
Zdroj: Webnoviny.sk – Meteorológovia varujú pred vetrom, na východe Slovenska sa vyskytujú aj hmly © SITA Všetky práva vyhradené.