Merz pokračuje v upevňovaní pozície, blok CDU/CSU ho potvrdil na poste šéfa parlamentnej skupiny

Správy Svet

15.2.2022 (Webnoviny.sk) – Nový predseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz pokračuje v upevňovaní svojej vnútrostraníckej pozície. V utorok ho poslanci CDU a jej sesterskej bavorskej Kresťansko-sociálne únie (CSU) zvolili za šéfa frakcie hlavného opozičného bloku v nemeckom parlamente. Jej bývalý šéf Ralph Brinkhaus minulý mesiac oznámil, že sa vzdá vedenia parlamentnej skupiny.

Šesťdesiatšesťročný Merz si už prácu opozičného lídra vyskúšal v rokoch 2000 až 2002, keď viedol parlamentnú frakciu CDU/CSU. Z parlamentu odišiel v roku 2009. Neskôr sa venoval právnickej praxi a predsedal dozornej rade nemeckej pobočky investičnej firmy BlackRock.

Do parlamentu sa vrátil po septembrových voľbách, v ktorých nad blokom CDU/CSU vtedy odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej tesne zvíťazila Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) na čele s jej nástupcom Olafom Scholzom.

Zdroj: Webnoviny.sk – Merz pokračuje v upevňovaní pozície, blok CDU/CSU ho potvrdil na poste šéfa parlamentnej skupiny © SITA Všetky práva vyhradené.