Merkelovej Kresťanskodemokratická únia má nového predsedu, stranu povedie Merz

Správy Svet

17.12.2021 (Webnoviny.sk) – Novým predsedom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa stal prominentný konzervatívec Friedrich Merz. O funkciu sa uchádzal po tretí raz. Vo vnútrostraníckom hlasovaní ho podporilo 62,1 percenta členov, čo mu zabezpečilo pohodlné víťazstvo už v prvom kole.

Záujem o predsednícky post mali aj dvaja ďalší kandidáti – niekdajší minister životného prostredia Norbert Röttgen a šéf Merkelovej kancelárie Helge Braun.

Laschet po prehre vo voľbách odstupuje

Súčasný predseda CDU Armin Laschet odstupuje po tom, čo v septembri doviedol blok dvoch stredopravicových strán k najhoršiemu volebnému výsledku v jeho histórii.

Nad CDU a jej sesterskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU) v parlamentných voľbách tesne zvíťazila Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) na čele s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Merz sa s politikou načas rozlúčil

Šesťdesiatšesťročný Merz si už prácu opozičného lídra vyskúšal v rokoch 2000 až 2002, keď viedol parlamentnú frakciu CDU-CSU. Z parlamentu odišiel v roku 2009. Neskôr sa venoval právnickej praxi a predsedal dozornej rade nemeckej pobočky investičnej firmy BlackRock. V septembrových voľbách sa do parlamentu vrátil.

Merkelová v roku 2018 odstúpila z postu predsedníčky CDU a oznámila, že sa nebude uchádzať o zvolenie za kancelárku na piate funkčné obdobie.

Viac k témam: Vymenovanie do funkcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Merkelovej Kresťanskodemokratická únia má nového predsedu, stranu povedie Merz © SITA Všetky práva vyhradené.