Medzinárodný deň mierových síl OSN: Najviac slovenských vojakov pôsobí na cyperskej misii

Slovensko Správy

29.5.2020 (Webnoviny.sk) – V mierových misiách Organizácie spojených národov (OSN) pôsobí celkovo 243 slovenských vojakov a vojačiek. Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR sa tak od roku 1993 podieľajú na spoločných úlohách a cieľoch v prospech mieru a bezpečnosti vo svete v rámci mierových síl OSN.

Úlohy v prospech mieru a bezpečnosti

Agentúru SITA o tom pri príležitosti svetového dňa OSN informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Dnes si spoločne pripomíname Medzinárodný deň mierových síl OSN. Naši profesionálni vojaci a vojačky svojím odhodlaním a nasadením počas plnenia úloh v prospech mieru a bezpečnosti dennodenne už 27 rokov dokazujú, že sú neodmysliteľnou a rešpektovanou súčasťou medzinárodných tímov,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Rezort informuje, že v súčasnosti pôsobí na Cypre v mierovej misii UNFICYP 241 príslušníkov OS SR, z toho 25 žien. Dvaja profesionálni vojaci plnia úlohy na Blízkom východe v rámci pozorovateľskej misie UNTSO.

Minister ocenil aj profesionálne vojačky

V súvislosti s tohtoročnou témou medzinárodného dňa „ženy v mierových silách“ zároveň Naď ocenil, že v radoch mierotvorcov majú svoje zastúpenie aj slovenské profesionálne vojačky.

Pri tejto príležitosti vzdal tiež úctu príslušníkom OS SR, ktorí prišli o život pri plnení služobných úloh v zahraničí. „Nikdy nezabudneme na našich vojakov, ktorí sa už k svojim najbližším domov nevrátili. Česť ich pamiatke,“ doplnil minister.

OSN je medzinárodná organizácia, ktorá vznikla v roku 1945. V súčasnosti ju tvorí 193 štátov, ktoré sa zaviazali zachovávať medzinárodný mier a bezpečnosť, rozvíjať priateľské vzťahy medzi národmi a podporovať sociálny pokrok, lepšie životné podmienky a ľudské práva.

Slovensko od svojho vzniku pomáhalo v 17 mierových misiách OSN, v ktorých sa zúčastnilo celkovo viac ako 11-tisíc príslušníkov ozbrojených síl SR.

Viac k témam: Medzinárodný deň mierových síl OSN, minister obrany SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodný deň mierových síl OSN: Najviac slovenských vojakov pôsobí na cyperskej misii © SITA Všetky práva vyhradené.