Matovičovi naháňa strach britská mutácia koronavírusu, tvorí až 71 percent otestovaných vzoriek

Slovensko Správy

5.2.2021 (Webnoviny.sk) – Podiel takzvanej britskej mutácie v rámci všetkých pozitívnych vzoriek zo stredy toho týždňa dosahuje podľa predbežných výsledkov 71 percent. Ako vo svojom profile na sociálnej sieti informoval predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), spracovanie výsledkov stále prebieha a finálne čísla budú známe počas piatka 5. februára. Ako pripomína, britská mutácia je výrazne agresívnejšia, spôsobuje viac hospitalizácií a úmrtí.

„Nuž. Ťažko sa mi to hovorí, ale mimoriadne sa obávam, že vypočuť dnes hlas odborníkov, ktorí považujú otváranie škôl za bezpečné a k tomu zároveň urobiť výnimky podľa návrhov koaličných strán, je príliš veľké riziko,“ konštatuje premiér. Čísla pozitívnych podľa neho neklesajú napriek lockdownu a upozorňuje, že otvorením len prvého stupňa základných škôl, pôjde zároveň asi 150-tisíc rodičov detí do práce.

Viac o téme: Koronavírus

„Tak výrazný podiel brita zároveň znamená, že akékoľvek uvoľnenie bez adekvátnych ochranných/kompenzačných opatrení spôsobí nárast pozitívnych prípadov a len zhoršenie situácie,“ tvrdí Matovič. Dodáva, že život v koalícii je o ústupkoch, avšak podľa vlastných slov zároveň úprimne verí, že dohoda v koalícii bude sledovať prioritne ochranu zdravia a životov, a nie percentá popularity aktérov.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, mutácia koronavírusu, zatvorené školy
Zdroj: Webnoviny.sk – Matovičovi naháňa strach britská mutácia koronavírusu, tvorí až 71 percent otestovaných vzoriek © SITA Všetky práva vyhradené.