Matovič kritizoval Pellegriniho za nezvládnutý koronavírus, ale sám veľa opatrení nepredstavil (video)

Slovensko Správy

12.3.2020 (Webnoviny.sk) – Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a budúci premiér Igor Matovič navrhuje, aby mobilní operátori posielali na dennej báze ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, SMS správy, aby ostali 14 dní v domácej karanténe.

Povedal to na štvrtkovej tlačovej konferencii pred budovou Národnej rady SR (NR SR). Podľa jeho informácií totiž za posledné tri týždne navštívilo Taliansko, ktoré je jednou z najviac postihnutých krajín koronavírusom, približne 100-tisíc Slovákov.

Zasadnutie krízového štábu

K tejto situácii vo štvrtok od 11:00 zasadá aj krízový štáb. Rozhodne sa na ňom aj o prípadnom uzatvorení všetkých škôl na Slovensku na dva týždne.

Viac o téme: Koronavírus

Zvažovať sa tiež bude povinná karanténa na 14 dní pre všetkých ľudí, ktorí pricestujú na Slovensko zo zahraničia. Budúci premiér sa priamo nevyjadril, či je potrebné do domácej karantény automaticky dávať všetkých ľudí, ktorí sa vrátia zo zahraničia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Rokovali sme s mobilným operátorom Orange a dohodli sme sa na tomto postupe. Sú ochotní zasielať informačné SMS ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, aby ostali doma. Musíme trochu pritlačiť ľudí, aby sa správali zodpovedne,“ uviedol Matovič.

Kritika Pellegriniho aj Sakovej

Domáca karanténa podľa Matoviča nie je o tom, aby tí, u ktorých nie je potvrdený koronavírus, boli celý čas zavretí doma, ale aby sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí. „Aj keď 99 percent z týchto ľudí môžu byť zdraví, stále tam môže byť jedno percento, ktoré môže nakaziť ostatných,“ priblížil Matovič.

Budúci premiér okrem iného Pellegrinimu a ministerke vnútre Denise Sakovej odkázal, aby sa nebalili a prišli s konkrétnym plánom. „Do minulého krízového štábu neexistoval,“ uviedol líder OĽaNO a dodal, že toto je krízová situácia a mali by sme mať krízový plán, aby sme nedopadli rovnako ako pri zháňaní ventilátorov na pľúcnu ventiláciu. „Vieme, čo sa deje, vieme, čo máme zabezpečiť, ale vláda začne toto riešiť až vtedy, keď je všetko vypredané,“ vyhlásil okrem iného Matovič.

Kritikou nešetril ani na nominantov terajších vládnych strán. „Mal som pocit z pána Štátnych hmotných rezerv SR, ako keby pristal z mesiaca,“ dodal líder OĽaNO a vyzval, aby za svoje organizácie pripravili konkrétne opatrenia.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Matovič kritizoval Pellegriniho za nezvládnutý koronavírus, ale sám veľa opatrení nepredstavil (video) © SITA Všetky práva vyhradené.