Matadorka získala európske ocenenie za energetickú efektívnosť

Slovensko Správy

10.2.2022 (Webnoviny.sk) – Polyfunkčný bytový komplex Matadorka v Bratislave získal prestížne ocenenie EAE za mimoriadne energeticky efektívne budovy v Európe. V konkurencii vyše päťdesiatich prihlásených projektov z desiatich krajín zvíťazil v kategórii novostavieb bytových domov. Porota vyzdvihla predovšetkým sochárske stvárnenie fasády z tvorivej dielne architektov spoločnosti VI Group.

Ide o vôbec prvé ocenenie EAE za mimoriadne energeticky efektívne budovy v Európe využívajúce ETICS (Externé tepelné izolačné kompozitné systémy).

 „Oceňujeme energeticky efektívne, technicky inovatívne, udržateľné a esteticky sofistikované fasádne riešenia, ktoré ukazujú, čo je možné pri použití vonkajších tepelnoizolačných kompozitných systémov,“  vysvetlil ciele súťaže Alessandro Siragusa z talianskej asociácie ETICS Cortexa a člen predstavenstva EAE, európskej zastrešujúcej organizácie pre ETICS.

Do súťaže sa prihlásilo viac ako 50 projektov z desiatich európskych krajín. Päťčlenná nezávislá porota vybrala víťazov zo štyroch kategórií – nové rodinné domy, nové bytové domy, rekonštrukcie bytov a nebytové domy.

Matadorka presvedčila porotu najmä fasádou v tvare sochy, ktorá integruje špeciálne navrhnuté balkóny pri zohľadnení všetkých požiadaviek slovenského stavebného zákona.

„Sme veľmi radi, že sa našej realizácii podarilo preraziť v konkurencii mnohých výnimočných projektov. Zároveň sme vďační za možnosť prezentovať kvalitu našich slovenských realizácií v celoeurópskom meradle. Mňa osobne  teší, že porota vyzdvihla predovšetkým sochárske stvárnenie fasády, ktoré je pri Matadorke našou srdcovou záležitosťou. Elegantné a jemne prelínajúce sa krivky fasády vytvárajú nevšedne plastickú skulptúru, vďaka ktorej sa stáva Matadorka ľahko zapamätateľná, čím preberá rolu dominanty i v širšom okolí. Ďakujem celému nášmu tímu, ktorý sa podieľal na jej projektovaní i výstavbe,“ reagoval na medzinárodný úspech konateľ spoločnosti VI Group Juraj Duška.

Matadorka je polyfunkčný bytový komplex v bezprostrednej blízkosti najatraktívnejších miest Bratislavy. Ide o prvý projekt v lokalite bývalého priemyselného závodu Matador, ktorý mení petržalský brownfield na kvalitné a moderné mestské prostredie s nadčasovou architektúrou.

Pozostáva z dvoch blokov, podzemnej i nadzemnej garáže a vnútrobloku s množstvom zelene, multifunkčným ihriskom, detským a workoutovým ihriskom, či komunitnými záhradami.  Dvadsaťdeväť podlažná obytná veža Matadorky je aktuálne najvyššia obytná budova v Petržalke. Jej azda najcharakteristickejší prvok predstavuje nevšedná fasáda. Elegantne vymodelované krivky balkónov dodávajú jej zovňajšku nevšednú plasticitu a v kombinácii s jej výškou a triezvym monochromatickým farebným riešením z nej robia dominantu tejto kedysi zabudnutej lokality.

Architektonickú dielňu a zároveň developerskú spoločnosť VI Group reprezentujú aj ďalšie hodnotné budovy – Vila Ľadová, Starý háj, Muchovo námestie, Panónka, nedávno skolaudovaný projekt Velvária v Prahe a momentálne stavia projekty Moruše a RNDZ.

EAE zastrešuje 12 národných ETICS združení, päť hlavných európskych združení dodávateľských odvetví a 14 vedúcich výrobcov a výskumných ústavov, predstavuje viac ako 80 percent príjmov európskeho trhu ETICS a ETICS komponentov. Je členom Construction Products Europe, Európskej asociácie výrobcov stavebných materiálov a Európskej rady pre stavebný výskum, vývoj a inovácie. Okrem toho EAE zastupuje európsky priemysel ETICS v normalizácii CEN

Výborov, EOTA a vo vzťahu k Európskej komisii a iným inštitúciám. EAE je tiež partnerom kampane Renovate Europe Campaign a Construction 2050 Alliance.

Informačný servis

Viac k témam: EAE, Matadorka, Ocenenie, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Matadorka získala európske ocenenie za energetickú efektívnosť © SITA Všetky práva vyhradené.