Mať domáce zvieratá namiesto detí je sebecké, pápež František hovorí o demografickej zime

Správy Svet

6.1.2022 (Webnoviny.sk) – Pápež František naznačil, že ľudia, ktorí sa rozhodnú mať domáce zvieratá namiesto detí, konajú sebecky. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Pápežove komentáre prišli počas diskusie o rodičovstve v rámci generálnej audiencie vo Vatikáne.

Ľudia sa nemajú báť rodičovstva

„Dnes vidíme určitú formu sebectva. Vidíme, že niektorí ľudia nechcú mať dieťa. Niekedy majú jedno, a to je všetko. Majú psy a mačky, ktoré nahrádzajú deti. Toto možno ľudí rozosmeje, ale taká je realita,“ vyhlásil František.

Už 85-ročný pontifik povedal, že ľudia, ktorí nemôžu mať deti z biologických dôvodov, by mali zvážiť adopciu a vyzval ľudí, aby sa „nebáli“ rodičovstva.

Rozprával taktiež o akejsi „demografickej zime“ a poukázal na krajiny s klesajúcou pôrodnosťou. V tých je podľa neho populárny trend, že „ľudia nechcú mať deti, alebo len jedno a nie viac“.

Fenomén kultúrnej degradácie

Nie je to prvýkrát, čo si pápež František „vzal na mušku“ ľudí, ktorí uprednostňujú domáce zvieratá pred deťmi.

Ešte v roku 2014 povedal, že mať domáce zvieratá namiesto detí je „ďalší z fenoménov kultúrnej degradácie“ a že citové vzťahy s domácimi zvieratami sú „jednoduchšie“ ako často „zložitý“ vzťah medzi rodičmi a deťmi.

Viac k témam: Cirkev, Rodičovstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Mať domáce zvieratá namiesto detí je sebecké, pápež František hovorí o demografickej zime © SITA Všetky práva vyhradené.