Mali ste pozitívny test na COVID-19 a stretli ste sa s niekým? Mikas upozorňuje, že úrady si to vedia overiť

Slovensko Správy

31.8.2021 (Webnoviny.sk) – Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) dokážu v súčasnosti pri priaznivej spolupráci zo strany pozitívnych osôb na COVID-19 vyhľadať všetky ich úzke kontakty.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa vedia flexibilne reagovať na vývoj epidemiologickej situácie. Počet ľudí, ktorí sa podieľajú na dohľadávaní kontaktov, dokážu operatívne navýšiť alebo znížiť.

Viac vyškolených zamestnancov

„Na vyhľadávanie kontaktov sme okamžite schopní nasadiť z radov našich kmeňových zamestnancov zhruba 760 ľudí. V kritickej situácii vedia regionálne úrady nasadiť aj ďalších ľudí z odborov,“ hovorí Mikas.

V porovnaní s druhou vlnou pandémie COVID-19 majú regionálne úrady viac o 175 kmeňových zamestnancov vyškolených na dohľadávanie kontaktov. Celkový stav zamestnancov regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa navýšil o 188 ľudí. Na personálnom posilnení ďalej pracujú.

Výpomoc od dobrovoľníkov a hasičov

Zároveň funguje aj systém trojičiek. Regionálnemu úradu vyťaženému pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu prídu na pomoc pracovníci z iných dvoch stanovených úradov, ktoré majú vo svojich územných obvodoch lepšiu situáciu.

„Pracujeme aj na zabezpečení výpomoci zo strany dobrovoľníkov a vojakov,“ skonštatoval Mikas. Zároveň pripomenul, že stále platí povinnosť tzv. samodohľadávania kontaktov v prípade, že osoba dostane pozitívny výsledok testu na COVID-19.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Mali ste pozitívny test na COVID-19 a stretli ste sa s niekým? Mikas upozorňuje, že úrady si to vedia overiť © SITA Všetky práva vyhradené.