Maďarsko zavedie najprísnejšie opatrenia proti COVID-19, Orbán vyhlási celoštátny zákaz vychádzania

Správy Svet

9.11.2020 (Webnoviny.sk) – Maďarská vláda ohlásila doteraz najprísnejšie opatrenia na spomalenie šírenia pandémie koronavírusu. Premiér Viktor Orbán v pondelok prostredníctvom videa na Facebooku oznámil, že sa uplatní celoštátny zákaz vychádzania od 20:00 do 5:00 s výnimkou dochádzania do práce.

Donáška a dištančné vyučovanie

Reštaurácie budú môcť realizovať iba donášku, športové podujatia sa budú konať bez divákov a rodinné stretnutia budú obmedzené na 10 osôb, uviedol Orbán. Zároveň sa uplatní všeobecný zákaz podujatí.

Na maďarských univerzitách a stredných školách sa bude vyučovať prostredníctvom internetu, ale predškolské zariadenia a základné školy pre deti vo veku do 14 rokov zostanú otvorené. Zdravotníci, učitelia a opatrovatelia detí sa budú každý týždeň testovať na koronavírus.

Núdzový stav

Najnovšie opatrenia začnú platiť od utorka od polnoci a trvať budú 30 dní, ale je možné ich predĺžiť, povedal Orbán. Očakáva sa, že maďarský parlament v utorok schváli vyhlásenie núdzového stavu na 90 dní.

Séria opatrení v Maďarsku prichádza po tom, ako v krajine v uplynulom týždni zaznamenali rekordný počet hospitalizácií a úmrtí. V sobotu v krajine na ochorenie COVID-19 zomrelo 107 ľudí, čo bolo najviac od vypuknutia pandémie. V utorok v krajine zaznamenali rekordný počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, a to viac ako 6-tisíc.

Viac o téme: Koronavírus

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 v Maďarsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďarsko zavedie najprísnejšie opatrenia proti COVID-19, Orbán vyhlási celoštátny zákaz vychádzania © SITA Všetky práva vyhradené.