Maďarsko odmietlo prítomnosť vojakov NATO na svojom území pre krízu na Ukrajine, apeluje na upokojenie situácie

Správy Svet

10.2.2022 (Webnoviny.sk) – Maďarsko na svojom území neprijme ďalších vojakov NATO. Pre portál Euronews to uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Ako dodal, jednotky NATO už v Maďarsku sú, a to v podobe maďarských ozbrojených síl, ktoré dokážu garantovať bezpečnosť krajiny.

Upokojenie krízy na Ukrajine

V rozhovore ďalej apeloval na Spojené štáty, Európu a Rusko, aby pokračovali v rozhovoroch s cieľom zabrániť naplneniu najhoršieho scenára v ukrajinskej kríze a zdôraznil, že v prípade prepuknutia konfliktu by bola hlavným porazeným stredná Európa.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rusko zhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc viac ako 100-tisíc vojakov a v regióne začalo vojenské manévre pričom tvrdí, že nemá v pláne napadnúť svojho suseda.

Stiahnutie vojakov z východnej Európy

Moskva od Západu požaduje garancie, že NATO neprijme za svojho člena Ukrajinu ani ďalšie postsovietske krajiny. Ďalej chce, aby aliancia zastavila rozmiestňovanie svojich zbraní na Ukrajine a z východnej Európy stiahla svojich vojakov.

USA vyslali ďalších vojakov do Poľska a Rumunska, zatiaľ čo Nemecko posilnilo svoje jednotky v Litve. Vojaci NATO sa už nachádzajú v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vojaci NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďarsko odmietlo prítomnosť vojakov NATO na svojom území pre krízu na Ukrajine, apeluje na upokojenie situácie © SITA Všetky práva vyhradené.