Lukašenkov režim vážne porušuje ľudské práva, Klus vyzýva k ukončeniu prenasledovania Bielorusov

Slovensko Správy

9.8.2021 (Webnoviny.sk) – Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pred rokom v auguste nielen že zabránil demokratickým a férovým voľbám, ale hneď po sfalšovaní hlasovania sa uchýlil k vážnemu porušovaniu ľudských práv, násiliu a zastrašovaniu širokej verejnosti.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Slovensko podporí cestu Bielorusov za slobodou

„Tragickým výsledkom prenasledovania a kriminalizovania predstaviteľov opozície, občianskej spoločnosti, novinárov či bežných občanov sú obete na životoch, zničené ľudské osudy a k dnešnému dňu aj vyše 600 politických väzňov,“ uviedol Klus s tým, že podobné konanie je neakceptovateľné.

Štátny tajomník dodáva, že Slovenská republika bude aj naďalej podporovať občanov v Bielorusku na ceste k demokracii a slobode.

Úrady vyzval k ukončeniu prenasledovania

„Opakovane vyzývame bieloruské úrady, aby ukončili prenasledovanie vlastných občanov, prepustili politických väzňov, obnovili dodržiavanie základných práv, slobôd a medzinárodných záväzkov,“ uzavrel Klus.

Bielorusko si v týchto dňoch pripomína rok od zmarených prezidentských volieb, po ktorých nasledovali masové represálie zo strany Alexandra Lukašenka proti protestujúcim Bielorusom. Výsledkom je niekoľko mŕtvych, tisícky zranených a viac ako 600 politických väzňov.

Viac k témam: nepokoje, prenasledovanie, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenkov režim vážne porušuje ľudské práva, Klus vyzýva k ukončeniu prenasledovania Bielorusov © SITA Všetky práva vyhradené.