Lukašenko zložil prezidentskú prísahu, slávnostná inaugurácia prebehla v utajení

Správy Svet

23.9.2020 (Webnoviny.sk) – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zložil prísahu pred šiestym volebným obdobím vo funkcii. Ako v stredu informovala štátna tlačová agentúra Belta, utajený ceremoniál sa uskutočnil bez predchádzajúceho oznámenia.

„Alexander Lukašenko nastúpil do úradu bieloruského prezidenta. Slávnostná inaugurácia sa v týchto chvíľach koná v Paláci nezávislosti,“ informovala tlačová agentúra. Predtým iné nezávislé tlačové agentúry uviedli, že v čase, keď Lukašenkova kolóna prechádzala Minskom, boli ulice uzavreté.

Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994. Vo voľbách 9. augusta dostal podľa oficiálnych údajov 80 percent hlasov, mnohí však toto číslo považujú za zmanipulované. Výsledok vyvolal hromadné protesty v uliciach bieloruských miest. Tie trvajú už siedmy týždeň, pričom demonštrantov podporujú aj Lukašenkova volebná súperka Svetlana Cichanovská či Európska únia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Viac k témam: prezidentské voľby v Bielorusku, prezidentský sľub, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenko zložil prezidentskú prísahu, slávnostná inaugurácia prebehla v utajení © SITA Všetky práva vyhradené.