Ľudia na Twitteri zdieľali príspevky o údajnej smrti Erdogana, úrady proti nim začali súdne konanie

Správy Svet

3.11.2021 (Webnoviny.sk) – Turecké úrady začali súdne konanie proti 30 ľuďom, ktorí na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zdieľali príspevky s dezinformáciou, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zomrel. Informovali o tom tamojší policajní predstavitelia.

Vo vyhlásení polície sa uvádza, že týchto 30 ľudí vyšetrujú pre zdieľanie príspevkov s použitím hashtagu „olmus“, čo sa v turečtine prekladá ako „mŕtvy“. Čelia súdnemu konaniu z dôvodu zdieľania „dezinformačného a manipulatívneho obsahu“, ako aj urážky samotného Erdogana.

Špekulácie o prezidentovom zdraví

Uvedený prípad prichádza v období silnejúcich špekulácií týkajúcich sa zdravotného stavu 67-ročného prezidenta, ktorý na nedávnom videu pôsobil nestabilne a mal problémy s chôdzou. Počas júlového posolstva k národu sa zdalo, že sa necíti dobre a jeho prejav znel miestami nezrozumiteľne.

Fámy chcú rozptýliť videami

V snahe rozptýliť fámy o Erdoganovom zdraví zverejnili v stredu asistenti prezidenta na Twitteri videá, na ktorých kráča pevným krokom po absolvovaní letu z Istanbulu do Ankary. Minulý mesiac zasa komunikačný odbor prezidenta zverejnil video, na ktorom Erdogan hrá basketbal.

Viac k témam: Dezinformácie, Turecký prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Ľudia na Twitteri zdieľali príspevky o údajnej smrti Erdogana, úrady proti nim začali súdne konanie © SITA Všetky práva vyhradené.