Lockdownové večierky britskej vlády sú podľa správy z vyšetrovania zlyhaním vedenia, premiér Johnson sa ospravedlnil

Správy Svet

31.1.2022 (Webnoviny.sk) – Konanie večierkov britskej vlády počas lockdownu je podľa druhej stálej tajomníčky úradu vlády Sue Grayovej zlyhaním vedenia.

V pondelok zverejnenej správe z jej vyšetrovania týchto podujatí uviedla, že uskutočnenie niektorých z nich „nemalo byť dovolené“. Grayová vyšetrovala 16 samostatných zhromaždení.

Grayová nešetrila kritikou vlády

Ako informuje spravodajský portál BBC, jej správa tiež potvrdila, že Metropolitná polícia vyšetruje 12 podujatí pre údajné porušenie pandemických pravidiel.

Policajné vyšetrovanie obmedzilo rozsah, v akom sa o daných podujatiach mohla Grayová vyjadriť, napriek tomu nešetrila kritikou voči Downing Street a jej zamestnancom.

„Prinajmenšom niektoré z týchto stretnutí predstavujú vážne zlyhanie nielen pri dodržiavaní vysokých štandardov, ktoré sa očakávajú od tých, ktorí pracujú v srdci vlády, ale aj pri dodržiavaní štandardov, ktoré sa v tom čase očakávali od celej britskej populácie. Chvíľami sa zdá, že sa pri zvažovaní vhodnosti niektorých z týchto stretnutí, rizík, ktoré predstavujú pre verejné zdravie, aj toho, ako by mohli pôsobiť na verejnosť, príliš málo myslelo na to, čo sa deje v celej krajine,“ skonštatovala okrem iného tajomníčka.

Johnson čelí výzvam na odstúpenie

Premiér Boris Johnson, ktorý pre kontroverziu čelí výzvam na odstúpenie, sa v reakcii na správu v parlamente vyjadril, že prijíma jej zistenia.

„Ospravedlňujem sa za veci, ktoré sme jednoducho neurobili dobre, a ospravedlňujem sa tiež za spôsob, akým sa táto vec riešila,“ povedal a zároveň sľúbil zmeny vo fungovaní jeho úradu.

Viac k témam: Lockdown, Večierok, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Lockdownové večierky britskej vlády sú podľa správy z vyšetrovania zlyhaním vedenia, premiér Johnson sa ospravedlnil © SITA Všetky práva vyhradené.