Lesný požiar v obci Jablonové spôsobil obrovské škody, zhorelo až sedem hektárov bučiny

Slovensko Správy

27.4.2021 (Webnoviny.sk) – Na území Vojenského obvodu Záhorie, v časti Turecký Vrch, vypukol v nedeľu 25. apríla požiar lesných porastov, pričom horelo celkovo sedem hektárov mladých bukových porastov.

Ako ďalej v tlačovej správe informovalo ministerstvo obrany, podľa predbežného odhadu štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR presiahne škoda hodnotu 100-tisíc eur. Príčina požiaru doposiaľ podľa rezortu obrany zistená nebola.

Verejnosť by mala rešpektovať zákazy

Riaditeľ štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR Ján Jurica aj vzhľadom na túto udalosť upozornil na zvýšené riziko požiarov v suchom období a žiada verejnosť o rešpektovanie zákazu kladenia ohňa a manipuláciu s otvoreným ohňom mimo vyznačených ohnísk.

„Pri požiaroch lesov nie sú straty iba o finančnej hodnote, ide totiž o riziko pre ekosystém, ktorého obnova je náročná aj časovo,“ zdôraznil. Zároveň poďakoval hasičom, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v ťažko dostupnom teréne a vďaka ktorým sa tiež podarilo predísť ďalšiemu rozšíreniu požiaru.

Hasil aj vrtuľník

Spolu s profesionálnymi hasičmi z troch bratislavských hasičských staníc, z Malaciek, zo Záchrannej brigády hasičského a záchranného zboru v Malackách a členov dobrovoľných hasičských zborov z obcí Jablonové, Lozorno a Stupava bol na likvidáciu požiaru nasadený aj vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR s leteckým hasiacim modulom – bambi vakom.

Požiar sa podarilo úplne zlikvidovať v nedeľu pred siedmou hodinou večer.

Viac k témam: požiar, štátne lesy, Vojenské lesy a majetky SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Lesný požiar v obci Jablonové spôsobil obrovské škody, zhorelo až sedem hektárov bučiny © SITA Všetky práva vyhradené.