Lehotský sa nestal podpredsedom parlamentu, Za ľudí to považuje za porušenie koaličnej zmluvy (video)

Slovensko Správy

28.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 28. mája 15:41

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v piatok nezvolili za podpredsedu parlamentu Tomáša Lehotského (Za ľudí). V tajnej voľbe získal 75 hlasov, pričom na zvolenie podpredsedu NR SR je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov. Na voľbe bolo prítomných 100 poslancov a zo 100 odovzdaných hlasovacích lístkov bol jeden neplatný.

Strana Za ľudí považuje jeho nezvolenie za hrubé porušenie koaličnej zmluvy. Na piatkovej tlačovej konferencii to povedal podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že na hlasovaní o novele zákona o štátnom rozpočte mala koalícia 91 poslancov.

Stojí za ním celý poslanecký klub

Šeliga podotkol, že rokovali so všetkými lídrami koalície o podpore Lehotského. Stojí za ním celý poslanecký klub strany Za ľudí. Baviť sa o tom budú aj na koaličnej rade.

Ako prvý bod júnovej schôdze má byť podľa Šeligu zaradená voľba podpredsedu Národnej rady SR (NR SR). Kandidátom strany Za ľudí bude opäť Lehotský.

„Očakávame, že koalícia dodrží svoje slovo a pán Lehotský bude zvolený. My sme sa nikdy nikomu nestarali do personálnych nominácií, a ak me mali nejaké pochybnosti, tak sme ich hovorili za zavretými dverami koaličným partnerom a vysvetľovali sme si to tam,“ dodal s tým, že základom koalície je dodržiavanie dohôd.

Nemali voči nemu námietky

Podľa neho sa v posledných dňoch ukazuje, že koalícia je „rozkývaná“ a nie je to správne, pretože na neochote dodržiavať dohody padla nejedna vláda.

„V našej strane sa interne dejú rôzne veci, ale vzťahy v rámci poslaneckého klubu a v rámci poslancov sú stále korektné. Veľmi nerád by som spochybňoval náš klub. Dostal som spätnú väzbu od našich poslancov, že ma podporia nemám dôvod o nich pochybovať,“ reagoval Lehotský na otázku, či si je istý, že proti nemu nezahlasoval niekto z poslancov Za ľudí.

Šeliga doplnil, že proti Lehotskému nikto z koaličných partnerov nevzniesol námietky.

Za ľudí dodržiava dohody

Šeliga zdôraznil, že strana Za ľudí dodržiava dohody, a keď ich nechcú ostatné strany dodržiavať, tak táto koalícia nemá podľa neho ďalej zmysel, „ale nech si zoberú čierneho Petra a povedia, že chcú návrat tých, ktorých stále vykrikujú v pléne, Fico, Pellegrini dookola“.

„Za ľudí bola veľmi korektná doteraz ,ale asi ten čas, keď sme korektní, sa má skončiť a budeme aj my chodiť a budeme rozprávať, čo rozprávajú partneri na koaličných radách, ako sa správajú,“ povedal.

Lehotský mal nahradiť vo funkcii Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý oznámil svoj odchod z funkcie po tom, ako spolu so straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou a bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS) porušili zákaz vychádzania, keď do noci sedeli v podniku Klub pod lampou.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Lehotský sa nestal podpredsedom parlamentu, Za ľudí to považuje za porušenie koaličnej zmluvy (video) © SITA Všetky práva vyhradené.