Kyselica vysvetľoval pôsobenie u vojenských „tajných“, zasadnutie výboru trvalo len pár minút

Slovensko Správy

31.7.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 31. júla, 11:32

Lukáš Kyselica (OĽaNO) bude po odstúpení z funkcie štátneho tajomníka rezortu vnútra pokračovať ako poslanec Národnej rady SR (NR SR). Povedal to po piatkovom rokovaní výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Saková chce zvolať ďalší výbor

Nezaradená poslankyňa NR SR Denisa Saková (vznikajúca strana Hlas – sociálna demokracia) reagovala, že Kyselica by sa mal úplne stiahnuť z politiky.

Zároveň chce iniciovať zvolanie parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva (VS), kde by Kyselica detailnejšie vysvetlil svoje pôsobenie vo VS.

„Vždy som pracoval v súlade so svojim vedomím, svedomím a presvedčením. Z funkcie štátneho tajomníka som neodstúpil preto, že pred niekým utekám, ale kvôli tomu, aby som nepolarizoval spoločnosť. Budem však pokračovať ako poslanec parlamentu, keďže som od voličov vo voľbách dostal silný mandát,“ uviedol Kyselica.

Všetko detailné by bolo porušením zákona

Kyselica bol v piatok členom brannobezpečnostného výboru vysvetľovať svoje pôsobenie vo vojenskom spravodajstve. V úvode zasadnutia poznamenal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO), že tento výbor nie je kompetentný rokovať o danej téme.

Uviedol, že vecou by sa mal zaoberať výbor na kontrolu činnosti VS. „Sme na veľmi tenkom ľade a ak by tu zaznelo niečo detailné, tak by to bolo porušením zákona,“ zdôvodnil Grendel.

Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) dal Grendelovi za pravdu a po krátkej rozprave dal hlasovať o tom, že v tejto veci ďalej nebudú rokovať.

Poslanci napokon tento návrh odsúhlasili a výbor tak po pár minútach ukončil svoje zasadnutie. Ako dôvod zvolania výboru uviedol Krúpa záujem vyjsť v ústrety opozičným poslancom, ktorí zasadnutie iniciovali.

Výbor nebol utajený

Aj podľa nezaradenej poslankyne NR SR Denisy Sakovej je v tejto veci najkompetentnejší rozhodnúť výbor na kontrolu činnosti VS. „Chceli sme si však aj na tomto výbore vypočuť pána Kyselicu, aké informácie nám chce povedať a aby mal priestor odpovedať na naše otázky. Zároveň sme požadovali, aby bol výbor utajený. V oboch bodoch sme však boli neúspešní,“ uviedla Saková.

V tejto súvislosti preto budú podľa jej slov v opozícii požadovať, aby bol zvolaný výbor na kontrou činnosti VS. „Ak pán Kyselica zavádzal svojich voličov, tak by mal úplne odísť z politiky, ako sa to v slušných demokratických krajinách robí,“ dodala.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v utorok 28. júla verejnosť informoval, že Lukáš Kyselica končí vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva vnútra.

Viac k témam: štátny tajomník, výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Kyselica vysvetľoval pôsobenie u vojenských „tajných“, zasadnutie výboru trvalo len pár minút © SITA Všetky práva vyhradené.