Ku krvavému bombovému útoku v Mogadiše sa prihlásilo hnutie aš-Šabáb

Správy Svet

31.12.2019 (Webnoviny.sk) – K zodpovednosti za krvavý bombový útok v somálskom hlavnom meste Mogadišo sa prihlásilo militantné islamistické hnutie aš-Šabáb. Spravilo tak prostredníctvom svojho hovorcu v audiospráve zverejnenej na webstránkach spriaznených s hnutím. Terčom bol podľa týchto údajov „nepriateľský turecký konvoj“.

Bomba umiestnená v nákladnom aute vybuchla v sobotu počas rannej špičky na rušnom kontrolnom stanovišti. O život prišlo 79 ľudí, prevažne univerzitných študentov, ďalších najmenej 125 osôb utrpelo zranenia.

Medzi mŕtvymi sú aj dvaja bratia z Turecka. Bol to jeden z najkrvavejších útokov v Mogadiše za posledné roky. Somálsky prezident z činu ihneď obvinil hnutie aš-Šabáb, ktoré je napojené na al-Káidu a usiluje sa o zvrhnutie somálskej vlády.

Najhorší bombový útok v Mogadiše sa odohral v októbri 2017, pričom o život pripravil viac než 500 ľudí. Predpokladá sa, že na svedomí ho má rovnako aš-Šabáb, skupina sa však k nemu, pravdepodobne pre veľký hnev verejnosti, nepriznala.

Viac k témam: Mogadišo, teroristický útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Ku krvavému bombovému útoku v Mogadiše sa prihlásilo hnutie aš-Šabáb © SITA Všetky práva vyhradené.