Kto nahradí prezidenta Duqueho? V Kolumbii sa konajú voľby a ľudia si vyberajú zo šiestich kandidátov

Správy Svet

29.5.2022 (Webnoviny.sk) – Voliči v Kolumbii v nedeľu rozhodujú o novom prezidentovi. Nástupcu súčasného neobľúbeného prezidenta Ivána Duqueho si vyberajú zo šiestich kandidátov, ktorí sľubujú rôzne zmeny v čase rastúcej nerovnosti, inflácie či násilia. Víťaz musí získať viac ako 50 percent hlasov, inak sa bude konať druhé kolo volieb.

Kolumbia by po nedeľňajších voľbách mohla mať prvého ľavicového prezidenta. Gustavo Petro, ktorý kandiduje na prezidenta už tretí raz, vedie v prieskumoch verejnej mienky, no nemá v nich potrebnú polovicu hlasov. Jeho najväčším konkurentom bol po väčšinu kampane bývalý starosta Medellínu Federico Gutiérrez, ktorého podporuje väčšina kolumbijských tradičných strán.

Ďalšími kandidátmi sú realitný magnát a bývalý starosta mesta Bucaramanga Rodolfo Hernández, ďalší bývalý starosta Medellínu a centristický kandidát Sergio Fajardo, kresťanský líder John Milton Rodríguez a konzervatívec Enrique Gómez.

Viac k témam: Prezidentské voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Kto nahradí prezidenta Duqueho? V Kolumbii sa konajú voľby a ľudia si vyberajú zo šiestich kandidátov © SITA Všetky práva vyhradené.