Krajiny NATO budú spoločne nakupovať leteckú muníciu, Slovensko by malo podľa Naďa ušetriť

Slovensko Správy

19.2.2021 (Webnoviny.sk) – Krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) budú môcť spoločne nakupovať a spolupracovať pri skladovaní všetkých druhov leteckej munície. Podpisom doplnku k memorandu o porozumení k projektu Presne navádzanej munície typu vzduch-zem to potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) spolu s ostatnými ministrami obrany zapojených členských krajín NATO. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ide o významné rozšírenie kooperácie v tejto oblasti, ktorá bude prínosom tak z ekonomického hľadiska pri šetrení prostriedkov v rámci prípadných spoločných nákupov, ako aj pri ďalšom prehlbovaní interoperability spojencov,“ uviedol Naď. Zároveň priblížil, že Slovensko v budúcnosti predpokladá prostredníctvom tohto projektu obstarávať napríklad muníciu pre stíhacie lietadlá F-16.

Projekt spolupráce členských krajín NATO v oblasti presne navádzanej munície typu vzduch-zem bol iniciovalo Dánsko v roku 2014. Slovensko pristúpilo k projektu v roku 2019, pričom v súčasnosti je do neho zapojených celkovo 14 krajín.

Viac k témam: munícia, NATO, stíhačka F-16
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajiny NATO budú spoločne nakupovať leteckú muníciu, Slovensko by malo podľa Naďa ušetriť © SITA Všetky práva vyhradené.