Kováčika už vyšetrovali pre zneužitie právomocí, ale stíhanie nakoniec stopli

Slovensko Správy

27.10.2020 (Webnoviny.sk) – Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný aj pre zneužitie právomoci verejného činiteľa, pred mesiacom iný okresný policajt od rovnakého obvinenia nepriamo ušetril. Upozorňuje na to Nadácia Zastavme korupciu na svojej internetovej stránke. Vyšetrovateľ zastavil stíhanie Kováčika v kauze Bašternákovej vratky DPH.

NAKA a špeciálny prokurátor stopli prípad

„Išlo o možné zneužitie právomoci verejného činiteľa a okresný policajný vyšetrovateľ stíhanie začal tento rok v marci. Preveroval, či dozorový prokurátor pri prvom zastavení Bašternákovej kauzy neporušil svoju právomoc,“ vysvetľuje nadácia.

Prípad Bašternákovej vratky pri prvom preverovaní dozoroval práve Kováčik. Bolo to v roku 2014 a Národná kriminálna agentúra (NAKA) aj špeciálny prokurátor prípad stopli.

Keď vratku začala NAKA po tlaku médií aj verejnosti vyšetrovať druhýkrát v roku 2016 a už pod taktovkou iného prokurátora, skončil prípad odsúdením Bašternáka na päťročné väzenie za daňové úniky.

Vyšetrovateľ ho asi ani nevypočul

Ako poukazuje Zastavme korupciu, bratislavský okresný vyšetrovateľ si ale napriek tomu myslí, že dozorový prokurátor prvýkrát neporušil zákon a že „je nepochybné, že tento skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci“.

Podľa nadácie vyšetrovateľ Kováčika pravdepodobne ani nevypočul, pretože žiadnu jeho výpoveď vo svojom rozhodnutí nespomína.

Špeciálneho prokurátora Kováčika zadržala NAKA 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že zadržaný čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Počas akcie NAKA zadržala aj policajného funkcionára Norberta Pakšiho.

Viac k témam: Nadácia Zastavme korupciu, špeciálny prokurátor
Zdroj: Webnoviny.sk – Kováčika už vyšetrovali pre zneužitie právomocí, ale stíhanie nakoniec stopli © SITA Všetky práva vyhradené.