Koronavírus láme v Nemecku rekordy, Merkelová chce zavedenie čiastočného lockdownu

Správy Svet

28.10.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zasadzuje za zavedenie čiastočného lockdownu, keďže počet nových prípadov koronavírusu v krajine dosiahol v stredu ďalšie rekordné číslo.

Počas uplynulých 24 hodín zaznamenali v Nemecku približne 15-tisíc ďalších infikovaných, čím sa celkový počet pozitívne testovaných od začiatku pandémie zvýšil na takmer 450-tisíc.

Apel na občanov nepomáha

V Nemecku tiež evidujú ďalších 27 úmrtí, dovedna tak na ochorenie COVID-19 skonalo už 10 098 osôb.

Merkelová sa v stredu stretla s premiérmi spolkových krajín, pričom vysokí vládni predstavitelia tvrdia, že 66-ročná politička bude požadovať zavedenie opatrení na výrazné zníženie sociálnych kontaktov.

V ostatných dvoch týždňoch Merkelová viackrát apelovala na občanov a vyzývala ich k zodpovednejšiemu správaniu, neviedlo to však k poklesu šírenia nákazy.

Školy sa pripravujú na online výučbu

Na možný čiastkový lockdown už stihli zareagovať predovšetkým majitelia reštaurácií a barov, ktorí chcú, aby sa ľudia mohli naďalej stretávať v prevádzkach a obávajú sa, že niekoľkotýždňová „výluka“ by rapídne znížila ich príjmy. Nemecké školy sa medzičasom pripravujú na možnosť online výučby.

Viac o téme: Koronavírus

Úrady v Nemecku tvrdia, že krajina, ktorá sa dosiaľ s pandémiou vyrovnávala lepšie ako okolité štáty, začína strácať kontrolu nad situáciou. Miestne zdravotnícke orgány prestávajú byť schopné vystopovať kontakty infikovaných osôb a niektoré nemocnice odmietajú prijímať nových pacientov.

Viac k témam: Koronavírus, lockdown
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronavírus láme v Nemecku rekordy, Merkelová chce zavedenie čiastočného lockdownu © SITA Všetky práva vyhradené.