Koronavírus láme v Maďarsku rekordy, Orbán potvrdil predĺženie lockdownu

Správy Svet

19.3.2021 (Webnoviny.sk) – Maďarsko predlžuje lockdown o ďalší týždeň, keďže šírenie koronavírusu v krajine každý deň láme rekordy. Premiér Viktor Orbán v rozhlasovom rozhovore v piatok povedal, že lockdown sa bude od pondelka uplatňovať prinajmenšom týždeň, vrátane zatvorenia škôl a zákazu nočného vychádzania.

„Experti na epidemiológiu hovoria, že teraz nie je tá chvíľa, keď by sme mohli zmierniť uplatňované reštrikcie,“ povedal Orbán.

Uvoľňovanie je naviazané na očkovanie

Lockdown v Maďarsku platí od 11. novembra a pred dvomi týždňami ho ešte sprísnili. Podľa Orbána by ho postupne mohli rušiť, keď v krajine zaočkujú 2,5 milióna ľudí, čiže zhruba štvrtinu populácie.

Viac o téme: Koronavírus

Dosiaľ podali aspoň jednu dávku vakcíny takmer 1,5 milióna ľuďom. Z pohľadu zaočkovanosti populácie sú Maďari na druhom mieste v rámci Európskej únie.

V nemocniciach ležia tisíce pacientov

V piatok Maďarsko zaznamenalo 10 759 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo bol najvyšší počet od začiatku pandémie. Infekcii podľahlo ďalších 213 ľudí, čím celkový počet obetí stúpol na 17 841.

V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 10 264 pacientov, pričom 1174 potrebuje kyslíkovú podporu. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky hungarytoday.hu.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, lockdown
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronavírus láme v Maďarsku rekordy, Orbán potvrdil predĺženie lockdownu © SITA Všetky práva vyhradené.