Korčok volal s Lavrovom, hovorili o vzťahoch a spolupráci Slovenska a Ruska

Slovensko Správy

10.6.2020 (Webnoviny.sk) – Aktuálny stav dvojstranných slovensko-ruských vzťahov s dôrazom na obchodno-ekonomickú spoluprácu ako aj aktuálne medzinárodnopolitické témy, vrátane bezpečnostnej problematiky, boli predmetom telefonického rozhovoru ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nom. SaS) s ministrom zahraničných vecí Ruskej federácie Sergejom Lavrovom.

Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu zahraničných vecí, rokovanie sa uskutočnilo z iniciatívy slovenského šéfa diplomacie, ktorý pozval svojho ruského partnera na konferenciu Globsec a na návštevu Slovenska.

Významná úloha

Rusko považujeme za dôležitú krajinu, ktorá hrá významnú úlohu v medzinárodných vzťahoch. Chceme ďalej rozvíjať dvojstranné vzťahy na báze vzájomného rešpektu na prospech našich občanov. Máme na viaceré otázky odlišné názory, vyplývajúce z nášho členstva v NATO a Európskej únii, Slovensko rozhodne podporuje územnú integritu Ukrajiny a neuznáva anexiu Krymu. Na tom sa nič nemení. Tieto postoje nie sú však prekážkou, ale súčasťou nášho dialógu,“ konštatoval Korčok.

Zároveň zdôraznil, že jedným z nevyhnutných predpokladov pozitívneho posunu riešenia konfliktu na Ukrajine je implementácia Minských dohôd.

Pokračovanie spolupráce

Slovensko má podľa šéfa diplomacie Korčoka záujem o pokračovanie v spolupráci s Ruskom v oblasti dodávok energonosičov, vrátane udržania súčasného smerovania tranzitu ruského zemného plynu cez územie SR.

Podľa Korčoka je však faktom, že doterajšie ekonomické vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom sa do výraznej miery zužujú na oblasť energetiky, a je potrebné začať uvažovať o tom, kde je ďalší potenciál, vrátane možností pre slovenské firmy na ruskom trhu.

Viac k témam: anexia, GLOBSEC
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok volal s Lavrovom, hovorili o vzťahoch a spolupráci Slovenska a Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.