Korčok sa stretol s ministrom Rauom, Slovensko chce s Poľskom úzko konzultovať zásadné otázky medzinárodných vzťahov

Slovensko Správy

22.4.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenská republika chce s Poľskom úzko spolupracovať a konzultovať zásadné otázky medzinárodných vzťahov. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal po piatkovom stretnutí so svojím poľským rezortným kolegom Zbigniewom Rauom.

Ministri hovorili predovšetkým o bilaterálnych vzťahoch, regionálnej spolupráci vrátane nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke. V tlačovej správe o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Poľsko je náš kľúčový spojenec, sused a partner. Jeho rastúci význam na medzinárodnej scéne sa prejavuje, okrem iného, aj počas vojny na Ukrajine. Hovorili sme aj o tom, že v rámci V4 nemáme jednotný názor ani postoje voči Ruskej federácii. Tu máme vyhranené a jasné pozície,“ povedal Korčok.

Zároveň ocenil vynikajúcu spoluprácou oboch krajín v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), kde sa úsilie Poľska a SR sústreďuje najmä na pomoc Ukrajine a na posilňovanie obrany východného krídla NATO.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že Ukrajina si čo najskôr zaslúži skorú a jasnú perspektívu členstva v Európskej únii (EÚ). „Ukrajinci bránia svoju krajinu, svoje životy, ale vidíme, že ohrozené sú aj naše spoločné európske hodnoty a budúcnosť nášho kontinentu,“ pripomenul.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok sa stretol s ministrom Rauom, Slovensko chce s Poľskom úzko konzultovať zásadné otázky medzinárodných vzťahov © SITA Všetky práva vyhradené.