Korčok ocenil úspešných Slovákov pôsobiacich v zahraničí, s medailou odišiel aj exminister Kukan

Slovensko Správy

27.8.2021 (Webnoviny.sk) – Najvyššie vyznamenanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR), teda medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu, prevzal bývalý minister zahraničia Eduard Kukan.

Na slávnostnom podujatí vo štvrtok 26. augusta mu ju v Palugayovom paláci udelil minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS).

Kukanov významný prínos

Kukan vyznamenanie dostal za svoj významný prínos pre slovenskú diplomaciu, budovanie profesionálnej slovenskej zahraničnej služby a za reprezentáciu Slovenska v Organizácii Spojených národov či v Európskom parlamente.

„Je potrebné pamätať si, že príbeh Slovenska mohol byť výrazne odlišný, ak by naša krajina neurobila zásadné rozhodnutie a nenastúpila na úspešnú integračnú cestu koncom 90. rokov. Práve minister Kukan bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do a NATO, povedal Korčok. Doplnil, že tieto organizácie v súčasnosti tvoria základné piliere zahraničnej politiky a garantujú bezpečnosť a prosperitu Slovenska.

Ďalší ocenení

Šéf slovenskej diplomacie udelil ocenenie Vyslanec dobrej vôle opernej dive a sopranistke Edite Gruberovej, hoteliérovi a prezidentovi siete hotelov Henrymu Kallanovi a vedcovi a univerzitnému profesorovi ekonómie Ľubošovi Pástorovi.

Ocenenie Vyslanec dobrej vôle je určené úspešným Slovenkám a Slovákom, ktorí pôsobia v zahraničí a svojou prácou reprezentujú Slovensko.

Potreba pripomínania úšpešných Slovákov

Podľa Korčoka je tu doba, v ktorej je „kultivovaný názor odborníkov prekričaný hlasno tlmočenými pocitmi a odbornosť a úspech nie sú vždy predmetom ocenenia“.

„Osobne mi preto veľmi záleží na tom, aby rezort diplomacie myslel na ľudí, ktorí nám robia dobré meno v zahraničí a sú špičkami vo svojej oblasti. Ako spoločnosť si potrebujeme pripomínať úspešné príbehy Slovákov pôsobiacich doma aj v zahraničí a ich talent aj oceniť,“ uzavrel minister.

Viac k témam: medaila, ocenenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok ocenil úspešných Slovákov pôsobiacich v zahraničí, s medailou odišiel aj exminister Kukan © SITA Všetky práva vyhradené.