Korčok: Je potrebné sa aktívne postaviť proti extrémistickým hnutiam podporujúcim rasizmus

Slovensko Správy

21.3.2021 (Webnoviny.sk) – Je potrebné sa aktívne postaviť proti extrémistickým hnutiam podporujúcim rasizmus, xenofóbiu či rasovú neznášanlivosť. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) pri príležitosti Medzinárodného dňa boja za odstránenie rasovej diskriminácie, ktorý si spoločnosť pripomína v nedeľu 21. marca.

Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Pandémia odhalila pretrvávanie rasizmu

,,Rasistické extrémistické hnutia založené na ideológiách, ktoré sa snažia presadzovať populistické, či nacionalistické programy, sa šíria v rôznych častiach sveta, čím podporujú rasizmus, rasovú diskrimináciu, xenofóbiu a s tým súvisiacu neznášanlivosť,“ upozornil Korčok.

Spolu s Európskou úniou (EÚ) sa SR hlási k varovaniu, že pandémia COVID-19 odhalila pretrvávanie rasizmu a diskriminácie v spoločnostiach a ďalej prehĺbila existujúce ťažkosti, niekedy zvyšujúce tlak na menšiny. SR preto víta Strategický rámec EÚ pre rovnosť, začleňovanie a účasť Rómov schválený Európskou komisiou 7. októbra 2020. Ten presadzuje začlenenie Rómov v štyroch oblastiach sektorovej politiky, ktorými sú vzdelávanie, zamestnanosť, zdravotná starostlivosť a bývanie.

Problém každého štátu

Slovenská republika si spolu s viac ako 130 štátmi pripomenula Medzinárodný deň boja za odstránenie rasovej diskriminácie aj na pôde 46. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva.

Spoločné vyhlásenie konštatuje, že boj proti rasizmu a rasovej diskriminácii, xenofóbii a súvisiacej netolerancie a riešenie rasovej nerovnosti sú výzvami, ktorým čelí každý štát a ktoré možno prekonať solidaritou a spoluprácou.

Viac k témam: Medzinárodný deň boja za odstránenie rasovej diskriminácie, rasizmus, xenofóbia
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok: Je potrebné sa aktívne postaviť proti extrémistickým hnutiam podporujúcim rasizmus © SITA Všetky práva vyhradené.