Korčok: Ak chce byť Slovensko dôveryhodným hráčom v šírení princípov demokracie, musí ich dôsledne napĺňať aj doma

Slovensko Správy

9.5.2022 (Webnoviny.sk) – Potrebujeme silnú občiansku spoločnosť a sme pripravení s ňou spolupracovať pri napĺňaní našich ľudskoprávnych priorít. Vyhlásil to šéf diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý rokoval so zástupcami občianskej spoločnosti o rozšírení vzájomnej spolupráce v oblasti ľudských práv. Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informoval v tlačovej správe.

Boj za demokratické princípy

„Ak chce byť Slovensko dôveryhodným hráčom v šírení princípov demokracie a ľudských práv vo svojom susedstve a vo svete, musí tieto princípy dôsledne napĺňať doma,“ uviedol Korčok.

Za prítomnosti zástupcov vybraných rezortov a splnomocnenca vlády pre občiansku spoločnosť Filipa Vagača sa partneri zamerali na konkrétne formy plnenia záväzkov Slovenska zo Samitu za demokraciu, ktorý sa konal 9. a 10. decembra minulého roku z iniciatívy prezidenta Spojených štátov amerických Joea Bidena.

Sloboda médií

Do ďalšieho samitu, ktorý sa má konať v roku 2023, sa Slovensko bude prioritne venovať témam ako sloboda médií a ochrana novinárov, boj proti korupcii a rozvoj participatívnej demokracie a účasť občianskej spoločnosti v spravovaní vecí verejných.

„Pri plnení záväzkov zo Samitu za demokraciu počítame s aktívnou úlohou a angažovanosťou našich mimovládnych organizácií a občianskej spoločnosti. Veľmi dôležité je prepojenie na už existujúce iniciatívy, akou je napr. iniciatíva Partnerstva pre otvorené vládnutie,“ uzavrel minister.

Viac k témam: Demokracia, Ľudské práva, Občianska spoločnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok: Ak chce byť Slovensko dôveryhodným hráčom v šírení princípov demokracie, musí ich dôsledne napĺňať aj doma © SITA Všetky práva vyhradené.