Konflikt na východe Ukrajiny sa podobá genocíde, Putin sa sťažuje na diskrimináciu rusky hovoriacich ľudí

Správy Svet

10.12.2021 (Webnoviny.sk) – Konflikt na východnej Ukrajine podľa ruského prezidenta Vladimira Putina vyzerá ako genocída. Vo štvrtok sa tak vyjadril, keď hovoril o diskriminácii rusky hovoriacich obyvateľov mimo územia Ruska.

Rusofóbia je podľa neho prvým krokom smerom ku genocíde. „Vidíme a vieme, čo sa deje na Donbase. Určite to vyzerá ako genocída,“ cituje Putina spravodajský portál BBC.

Obavy z invázie

Ruskom podporovaní povstalci bojujú proti ukrajinským vojakom na východe Ukrajiny od roku 2014. Napätie sa pritom stupňuje pre zhromažďovanie ruských vojsk pri ukrajinskej hranici a na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo pred siedmimi rokmi. Desiatky tisíc ruských vojakov v pohraničí vyvolávajú obavy z invázie na Ukrajinu, čo Rusko popiera.

V súvislosti s eskalujúcim napätím mal v utorok Putin videohovor s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý pohrozil Kremľu ostrými sankciami, ak napadne Ukrajinu. Moskva obviňuje Ukrajinu z provokácií a chce záruky, že sa Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) nerozšíri ďalej na východ a nebude blízko Ruska rozmiestňovať zbrane.

Biden sa rozprával aj so Zelenským

Biden vo štvrtok telefonoval aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oboznámil ho s rozhovorom s Putinom.

Lídri diskutovali o „bezpečnostnej situácii v súvislosti s Ukrajinou a vyhliadkach na aktiváciu mierovej dohody“, uviedla kancelária ukrajinského prezidenta vo vyhlásení. Americký prezident sa tiež zhováral s lídrami členských štátov NATO blízko Ruska.

Viac k témam: Genocída, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, rusofóbia
Zdroj: Webnoviny.sk – Konflikt na východe Ukrajiny sa podobá genocíde, Putin sa sťažuje na diskrimináciu rusky hovoriacich ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.